Múlt-kor.hu

Ezer évnél is régebbi gyermekmúmiákat találtak Peruban

Ezer évnél is régebbi gyermekmúmiákat találtak Peruban

2022. február 16. 13:35 MTI

A becslések szerint 1000–1200 éves gyermekmúmiákat találtak a régészek egy sír feltárásakor Peruban, Lima közelében. A hat apró, szorosan szövetbe tekert csontvázat egy előkelőség sírjában találták a régészek.

A kutatók szerint valószínűleg feláldozták a gyermekeket, hogy a halott felnőttet elkísérjék túlvilági útjára.

A társadalmilag fontos pozíciót betöltő férfi, feltehetően egy politikai személyiség sírját tavaly novemberben fedezték fel a Limától mintegy 24 kilométerre keletre fekvő Cajamarquilla régészeti helyszínen.

A gyerekek a férfi közeli rokonai lehettek, testüket a sír bejáratának különböző részein, egymás fölé helyezve találták meg – mondta el Pieter Van Dalen régész, az ásatás vezetője.

A férfi a feltevések szerint körülbelül 20 éves lehetett, amikor meghalt. Úgy temették el, hogy kezei eltakarták az arcát, és kötéllel megkötözték.

Van Dalen szerint a múmiák 1000–1200 évesek lehetnek.

A csoport közelében hét, nem mumifikált felnőtt csontjait is megtalálták, továbbá lámaszerű állatok maradványait és agyagedényeket.

Cajamarquillát Kr. e. 200 körül építették, az inka birodalom felemelkedése előtt, és 1500-ig lakták a várost. Mintegy 10–20 ezer embernek adhatott otthont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ezer évnél is régebbi gyermekmúmiákat találtak Peruban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra