Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Évtizedeken át nem aludt az első világháborúban fejbe lőtt magyar katona

2021. július 26. 18:41 Múlt-kor

<

Cirkusz és koponyavásár

Kern azonban nem csapott le ezekre a lehetőségekre, mint ahogy a többire sem. Pedig alkalma bőven lett volna rá. Ahogy 1938-ban, egy újságnak adott interjúban fogalmazott, szinte nem telt el úgy év, hogy balesete óta ne kapott volna valamilyen ajánlatot külföldről, és persze Magyarországon is rengetegen bombázták felkérésekkel.

Egy amerikai gyűjtő egyenesen odáig ment, hogy Kern koponyájára tett ajánlatot, aki azonban nem kért az „ördögi üzletből”, mondván, a teste nem az övé, hanem Istené. „Volt olyan, aki cirkuszban akart mutogatni, természetesen a leghatározottabban visszautasítottam ezt az ajánlatot. Egyszer felszólítottak, hogy menjek világkörüli útra, tartsak előadásokat magamról, a csodáról. Ezt sem fogadtam el. Nem akarom én mutogatni magam, kérem, azt sem akarom, hogy beszéljenek rólam az emberek. Nyugodtan, csendben élek, nem akarok semmit az élettől” – fogalmazott.

Egy napja ekkoriban, immár nyugalmazott hivatalnokként így nézett ki: „Reggel bemegyeik a Társadalombiztosító Intézetbe (...) Ott tartózkodom az esti órákig. Fizetést ezért nem kapok, de valamit csak kell csinálnom (...) A késő délutáni órákban hazajövök, beülök (...) az íróasztalom mellé és olvasom a lapokat. Minden magyar lapot megveszek és elolvasok... De járnak nekem angol, francia és német lapok is, mindhárom nyelven beszélek, azokat is elolvasom. Utána vacsorázom, ledőlök az egyik karosszékbe és regényt olvasok, mindenféle regényt.”

Kern éjszakai elfoglaltságai az évek során meglehetős változékonyságot mutattak. Volt időszak, amikor végigsétálta az éjszakákat, máskor a lakásban sétált, olvasott, de gyakran fordult meg mulatókban is.

Elmondása szerint a zene miatt látogatott éjszakánként lokálokat, mivel egy jó zene hallatán olyan érzése volt, mintha aludna. A harmincas évek végén éjszakánként gondolatban gyakran bejárta az egész Földet. Földrajzzal foglalkozott, és gyakran térképeket is másolt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évtizedeken át nem aludt az első világháborúban fejbe lőtt magyar katona

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra