Múlt-kor.hu

Évszázadok óta őrzi titkait a majomisten városa

Évszázadok óta őrzi titkait a majomisten városa

2016. január 14. 14:11 MTI

2012-ben Honduras keleti esőerdeiben ismeretlen kultúra nyomaira – piramisokra, földsáncokra, terekre és kőszobrokra – bukkantak légi felvételek segítségével. A tudósok úgy vélik, hogy a kultúrának nemcsak egy, hanem legalább három települése rejtőzik La Mosquitia őserdejében. 

A régészek nemrég megkezdték az úgynevezett fehér város vagy a majomisten városa feltárását. Az első megtalált tárgyak között van egy rituálékhoz használt serleg és egy kukoricaőrlésre használt mozsár - jelentette be kedden a hondurasi kormány. Juan Orlando Hernandez hondurasi elnök, aki maga is részt vett a feltárási munkálatok kezdetén, közölte, feszült figyelemmel kísérik, hogy hazája és a világ számára mekkora jelentőségű a lelet. Hondurasban évszázadok óta szájról szájra jár a fehér városról, más néven a majomisten városáról szóló legenda, amely Hernán Cortés hódításainak ideéig nyúlik vissza, aki szintén hatalmas gazdagságot sejtett ott.

Az ismeretlen kultúra nyomaira - piramisokra, földsáncokra, terekre és kőszobrokra - először 2012-ben bukkantak légi felvételek segítségével. A Houstoni Egyetem kutatói repülőgépről lidar-technológiával - lézersugarakkal - pásztázták végig La Mosquitia régió térséget, és a felvételek alapján elkészítették el a felszín szerkezetének képét. A szakértők egyenes és derékszögű struktúrák után kutattak, amelyek csak emberi kéztől származhatnak. Christopher Fishernek, az amerikai Coloradói Egyetem régészének becslése szerint a tárgyak az időszámítás utáni 1000-1400 körüli időkből származnak.

A fellelt kőtárgyakat, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb egy jaguárembert ábrázoló szoborfej, érintetlenül hagyták és katonák őrizték mindaddig, amíg az expedíció nem kezdte meg a feltárásokat. A Chrisopher Fisher vezette régészcsoport a hondurasi kormány támogatásával és a National Geographic Society adománya segítségével most egy hónapig dolgozik a feltáráson. Abban reménykedünk, hogy meg fogjuk tudni, milyen kultúráról van szó - idézte a National Geographic honlapja Virgilio Paredest, a hondurasi régészeti és történelmi intézet igazgatóját, aki Hernandez elnököt elkísérte az ásatások helyszínére. Paredes szerint a hónap végén hozzálátnak egy stratégiai terv elkészítéséhez, a kutatások kiterjesztéséről, mivel a régészek úgy vélik, hogy la Mosquitia térsége nem egy, hanem több elveszett várost rejt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Évszázadok óta őrzi titkait a majomisten városa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra