Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eva Braun sosem mutatkozhatott Hitlerrel együtt a nyilvánosság előtt

2018. február 6. 08:30 MTI

106 éve, 1912. február 6-án született Eva Braun, aki több mint tíz éven keresztül volt Hitler társa, rövid ideig felesége, s akinek szerepéről egészen a világháború végéig alig néhányan tudtak. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártnak sem volt tagja. 

<

Münchenben született, apja tanár volt. Nem volt különösebben jó tanuló, az atlétikát azonban nagyon szerette, ami meg is látszott az alakján. Tizenhét éves korában kezdett dolgozni eladóként a fotográfus Heinrich Hoffmann boltjában, aki a náci párt hivatalos fényképésze volt. Hamar megtanulta a kamera használatát és a filmelőhívás fortélyait. A nála huszonhárom évvel idősebb Hitlerrel Hoffmann stúdiójában találkozott először 1929 októberében. Eva 1932 után testvérével, Gretllel közösen bérelt lakást, s Gretl gyakran elkísérte testvérét és a vezért Hitler berchtensgadeni „házába”, a Berghofba, amely az Obersalzberg szikláján állt.

Hitler korábban Geli Rauballal, fél-unokahúgával élt együtt, aki 1931-ben öngyilkosságot követett el. A vezér szinte beleőrült a lány elvesztésébe, Eva Braunnal való kapcsolata csak ezután vált intenzívebbé. Eva kétszer is megpróbált öngyilkos lenni, valószínűleg azért, hogy Hitler figyelmét jobban magára irányítsa. Braun 1933-tól már fényképészként dolgozott Hoffmann mellett, így lehetősége volt, hogy csatlakozzon Hitler kíséretéhez, mint a nemzetiszocialista párt fotósa. 1935-ben Hitler lakást bérelt Evának és testvérének Münchenben, majd egy villába költöztek Bogenhausenben. 1936-ban Eva már Hitler "háztartásához" tartozott, ám ideje nagy részét továbbra is Münchenben töltötte és volt egy apartmanja Berlinben is.

Hitler szeretett különböző szerepekben tetszelegni, egyik kedvence a szűzies hős volt. A náci ideológia szerint a férfiak politikai hősök, harcosok, a nők pedig a tűzhely őrei. A Führer hitte, hogy vonzó a nők körében, s nőtlenségét igyekezett arra használni, hogy növelje politikai népszerűségét. Hitler és Braun soha nem mutatkoztak együtt a nyilvánosság előtt. Evának külön szobája volt a Berghofban, a berlini rezidencián és a berlini bunkerben is. A fiatal nő kevés politikai befolyással bírt Hitlerre, a náci pártnak sem volt tagja. Főként a fotózás, a filmek, az öltözködés érdekelték. Rengeteg filmet, képet készített a „belső körről” és ezek közül amit tudott igyekezett jó pénzért Hoffmann-nak eladni. Egy idő után Braun Hitler magántitkárává lépett elő, de soha nem vehetett részt a politikai megbeszéléseken.

Amikor Eva Braun 1944. július 20-án értesült a Hitler elleni sikertelen merényletről, ezt írta a Führernek: „Találkozásunk első pillanatától kezdve megfogadtam, hogy bárhová követlek, akár a halálba is.” 1945 áprilisában Braun Berlinbe utazott, hogy Hitlerrel legyen a Führer-bunkerben, és nem volt hajlandó eltávozni onnan akkor sem, amikor a Vörös Hadsereg már Berlin kapujában állt. Április 28-ról 29-re virradó éjjel a Führer és Eva Braun egy egyszerű polgári ceremónia keretében összeházasodtak. Az eseménynek Joseph Goebbels és Martin Bormann voltak a tanúi. Braun Eva Hitlerre változtatta a nevét.

1945. április 30-án délután elköszöntek az alkalmazottaktól. Három óra harminc perckor egy hangos dörrenés hallatszott, a szobába Hitler inasa, Heinz Linge és az SS-segédtiszt, Otto Günsche lépett be, s megtalálták Hitler és Eva Braun holttestét. Eva ciánkapszulát vett be, Hitler a jobb halántékára leadott lövéssel végzett magával. A holtesteket a bunker vészkijáratán keresztül a birodalmi kancellária kertjébe vitték, ahol elégették azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eva Braun sosem mutatkozhatott Hitlerrel együtt a nyilvánosság előtt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra