Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Erotikus mitológiai ábrázolások harangozzák be a tavaszt a Szépművészeti Múzeum új kamaratárlatán

2022. február 18. 13:35 MTI

Isteni csábítás – Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain címmel nyílik kiállítás pénteken a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény saját gyűjteményéből kiválasztott harminckét mű különböző korok alkotása, amelyek Európa eltérő területein születtek az 1500-as évektől a 20. század közepéig, számos műfajban: van köztük olajfestmény, szobor, rajz, rézmetszet, rézkarc, litográfia, plakett és érem is.

<

Évszázadok művészete

Az európai művészeket és közönségüket évszázadokon át élénken foglalkoztatták a görög–római mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi kalandjai.

A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozogtak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlen ábrázolásáig.

A tárlat megtekintését emiatt a múzeum csak szülői felügyelettel ajánlja a 16 éven aluli látogatóknak – közölte a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Tátrai Júlia kurátor, a Szépművészeti Múzeum Régi képtárának vezetője.

Metszetek, szobrok, festmények

A látogatók találkozhatnak Michelangelo homoerotikus rajza után készült rézmetszettel éppúgy, mint Honoré Daumier és Paul Gauguin grafikai lapjaival, Ferenczy Béni és Aristide Maillol szobraival, valamint Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel.

A legkedveltebb mitológiai történeteket művészek sokasága dolgozta fel saját megközelítésben: Bartolomeo Bellano szobrán például Europé hevesen küzd az őt bika képében elrabló Zeusszal, Valentin Lefèbre rajzán a hercegnő már büszkén trónol az állat hátán, Giulio Bonasone rézmetszete és Robert Frangeš-Mihanović plakettje pedig még a történet kezdeti mozzanatait ábrázolják.

Számos műalkotás hősnője volt Léda, Danaé és Antiopé, de Diana és Endümión vagy Kallisztó története is több, a kiállításon látható művet ihletett.

Az Isteni csábítás című kamaratárlat április 17-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Erotikus mitológiai ábrázolások harangozzák be a tavaszt a Szépművészeti Múzeum új kamaratárlatán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra