Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Érintetlen állapotban fennmaradt ókori sírkamrára bukkantak Olaszországban

Érintetlen állapotban fennmaradt ókori sírkamrára bukkantak Olaszországban

2023. október 12. 11:20 MTI

Mitológiai szörnyet ábrázoló falfestményekkel díszített antik római sírkamrát tártak fel régészek a Nápoly melletti Giugliano városa térségében.

<

A szakemberek szerdán közzétett beszámolói szerint az érintetlen sírkamra különlegessége a Kerberoszt – a görög mitológiában Hádész, az alvilág ura háromfejű kutyáját – ábrázoló freskók.

Az ásatások során a régészek egy olyan falmaradványra bukkantak, amelyet először egy temetkezési hely határvonalának tartottak, később azonban kiderült, hogy egy hatalmas sírkamráról van szó.

A szakértők eltávolították a bejáratot fedő nagy kőlapot, és csaknem kétezer éve elsőként tehették be lábukat az építménybe.

„Hihetetlen érzelmeket vált ki egy ilyen felfedezés” – hangsúlyozta Mariano Nuzzo régész, aki elsőként vehette szemügyre a sírkamrát.

Mint mondta, az ásatások térsége ugyan éveken át el volt hanyagolva, de most felfedték annak dicsőséges múltját.

Nuzzo a kamra falain és mennyezetén lenyűgöző freskókat fedezett fel, ezek közül egyesek Kerberoszt, mások pedig emberi felsőtesttel, egy ló mellső lábaival és egy hal hátsó uszonyával rendelkező mitikus alakokat ábrázolnak.

„A sírban tökéletesen fennmaradt, mitikus jeleneteket ábrázoló fal- és mennyezeti freskók az egész termet beborítják” – ismertették a régészek.

Az illetékes hatóságok Nápolyban rendkívülinek nevezték a felfedezést, hozzátéve, hogy a sír érintetlen és tökéletes állapotban maradt fenn.

Szakértők szerint az érintett térséget nagyjából négy évszázadon át használták temetkezési célokra Róma köztársasági korától egészen a császárkorig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Érintetlen állapotban fennmaradt ókori sírkamrára bukkantak Olaszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra