Múlt-kor.hu

Előkerült Szombathely elveszettnek hitt 1607-es kiváltságlevele

Előkerült Szombathely elveszettnek hitt 1607-es kiváltságlevele

2017. május 30. 10:13 MTI

A kiváltságlevél a szombathelyi levéltár legrégebbi dokumentuma, év elején bukkant rá az intézmény igazgatója. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megnézheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

Előkerült Szombathely 1607-es kiváltságlevele, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megnézheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

A privilégiumlevél a káptalani levéltár iratanyagának rendezésekor került elő a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban, Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár igazgatója bukkant rá év elején. Melega Miklós, a vasi levéltár igazgatója azt mondta: feltételezésük szerint a privilégiumlevél valamikor Szily János, Szombathely első püspöke működése idején kerülhetett át a püspökségre.

Az eredeti kiváltságlevelet 1607-ben azért kellett megújítani, mert a város levéltára, amelyet 1606-ban Bocskai hajdúi elől Németújvárra menekítettek, tűzvész áldozata lett. Melega Miklós elmondta: a dokumentum a szombathelyi levéltár legrégebbi fennmaradt oklevele. Nyilvántartásuk szerint az 1607-es kiváltságlevél az intézmény egyes számmal ellátott okmánya volt.

A tárlaton látható még a város XIV. századi pecsétnyomójának másolata is, amelynek eredetijét egészen a XIX. századig hiteles pecsétként használták és most a Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Előkerült Szombathely elveszettnek hitt 1607-es kiváltságlevele

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra