Múlt-kor.hu

Elkészült Tomáš Bat'a repülőgépének mása

Elkészült Tomáš Bat'a repülőgépének mása

2019. május 27. 15:44 MTI

Megérkezett a frissen felújított zlíni Tomáš Bat'a Emlékhelyre csütörtökön annak a Junker F 13 típusú repülőgépnek a mása, amelynek lezuhanásakor 1932-ben a neves cseh cipőgyáros az életét vesztette.

Az eredetivel megegyező nagyságú, de motort már nem tartalmazó repülőgépet az olmützi (Olomouc) TechProAviation cég készítette el. A több mint 2000 darabból álló modell elkészítése másfél évig tartott, a 6 millió korona (76 millió forint) költséget a zlíni önkormányzat, a Bata család és adományozók fedezték.

A modellt a hét végén rakják össze, és az üvegpalota kupolája alatt fog lógni az emlékhely fő látványosságaként. A létesítmény üzemeltetői arra számítanak, hogy a repülőgépmodell újabb látogatókat vonz a cipőket gyártó világhírű Bat'a család életét és tevékenységét bemutató kiállításra.

A Tomáš Bat'a Emlékhely 1933-ban, egy évvel a cipőkirály tragikus halála után nyílt meg. Az emlékhelyen eredetileg a lezuhant Junkers F 13-nak a baleset színhelyén összegyűjtött darabjaiból újra összerakott gép volt kiállítva.

A háború után a gépet a közeli Otrokovice repülőterén álló hangárba szállították, majd nyomaveszett. Miután a Bat'a Emlékhelyet az 1948 februárjában hatalomra kerülő kommunista rendszer megszüntette, a balesetet szenvedett géppel nem törődött senki.

Az emlékhely épületét koncertteremként és kiállítóhelyeként használták, de végül a város úgy döntött, hogy visszaadják eredeti formáját és rendeltetését. A múlt év őszére befejeződött az üvegpalota rekonstrukciója, és megkezdődött a próbaüzem, de mostanáig fő látványossága, a Junkers F 13 nélkül.

"Az emlékhely felújításával tartoztunk Tomáš Bat'ának, aki Zlín várost világszerte ismertté tette" - nyilatkozta Miroslav Adámek, a polgármester helyettese újságíróknak. Tomáš Bat'a néhány évig a város polgármesteri tisztségét is betöltötte.

A funkcionalista stílusú épületet Frantisek Lydie Gahura cseh építész tervezte. A repülőgépnek helyet adó terem jelképesen a cseh nemzeti színeket idézi: padlója piros, az oszlopok fehérek, míg a lépcsők korlátai kékre vannak festve.

Tomáš Bat'a (1876-1932), a "cipőkirály" apja cipészműhelyében tanulta ki a szakmát, s őt tartják a Bata-cipőbirodalom megalapítójának. 1932. július 12-én repülőgépe Zlín mellett ismeretlen okból lezuhant, s a vállalkozó életét vesztette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elkészült Tomáš Bat'a repülőgépének mása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra