Múlt-kor.hu

Elhunyt Françoise Arnoul, a 20. század derekának francia filmsztárja

Elhunyt Françoise Arnoul, a 20. század derekának francia filmsztárja

2021. július 21. 11:14 MTI

Elhunyt 90 éves korában Françoise Arnoul, az 50-es évek francia filmcsillaga, Jean Renoir Mulató a Montemartre-on című filmjének sztárja.

A színésznő családja kedden jelentette be, hogy Arnoul hosszú betegség után egy párizsi kórházban halt meg.

1931-ben született az algériai Constantine-ban, édesapja tüzérségi tábornok, édesanyja pedig színésznő volt. Eredetileg táncosnőnek készült, Marokkóban tanult klasszikus táncot.

Miután családjával Párizsba költözött, a színészet felé fordult, mert táncosként már nem tudta folytatni tanulmányait. Viszont amikor megkapta első szerepét a L’épave című filmben, éppen egy táncosnőt kellett játszania.

Az 50-es évek szexszimbólumának tartották. Olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Tiltott szerelem, Az éjszaka lányai vagy a Mulató a Montmartre-on. Utóbbiban Nini szerepét alakította.

1954-ben Henri Verneuil Az ötlábú bika című vígjátékában Fernandel partnere volt, és további négy filmet forgatott a rendezővel. A kárhozat útja című filmben Jean Gabinnel játszott, és szerepet kapott Radványi Géza Mulat a kongresszus című 1966-ban bemutatott mozijában is. A hatvanas évektől televíziós filmekben és sorozatokban is vállalt szerepet.

Utolsó munkája a 2016-ban bemutatott La cancre volt, Paul Vecchiali romantikus drámája, amelyben a rendező és Catherine Deneuve alakította a főszerepet.

„Soha nem érdekelt a karrierem, azokban a filmekben játszom, amelyeket a legjobban szeretek” – nyilatkozta egyszer pályafutására visszatekintve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Françoise Arnoul, a 20. század derekának francia filmsztárja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra