Múlt-kor.hu

Elhunyt Tamás Klára világhírű képzőművész

Elhunyt Tamás Klára világhírű képzőművész

2021. március 10. 12:11 MTI

Életének 75. évében, hosszú betegség után, március 4-én meghalt Tamás Klára képzőművész.

Hosszú betegség után, március 4-én meghalt Tamás Klára. A képzőművész 74 éves volt, és halálának hírét az Iparművészeti Múzeum közölte az MTI-vel. Tamás Klára januárban adományozta az Iparművészeti Múzeumnak a Dávidok és Góliátok, valamint a Főnix című falikárpitjait.

Jékely Zsombor akkor az MTI-nek elmondta: nagyon jelentős adományokról van szó, mert ilyen hatalmas méretű (4,3x2,8 méteres, illetve 5,9x4,8 méteres), kortárs kárpit addig nem volt a múzeum gyűjteményében.

Tamás Klára 1946. augusztus 20-án, Marosvásárhelyen született, 1970-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémián grafikus szakon. 1972 és 1982 között grafikusként dolgozott a bukaresti Meridiane és Kriterion könyvkiadóknál.

1992-ben New Yorkba költözött, ott alkotott több mint két évtizedig, 2004 és 2009 között pedig egy kortárs művészettel foglalkozó kiállítóteret is működtetett, a Symbol Galleryt. 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot, majd 2014-ben Budapestre költözött, ahol a következő évben megnyitotta lakásgalériáját, az ARTaltar szalont.

Tamás Klára grafikái, film-, színház- és reklámplakátjai, valamint monumentális falikárpitjai bejárták a világot, számtalan nemzetközi kiállításon szerepeltek.

Művei olyan közgyűjteményekben láthatók, mint a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA), a bécsi Albertina, a párizsi Pompidou Központ; nemrég 32 plakátot adományozott a Magyar Nemzeti Galériának.

Alkotásai megtalálhatók továbbá bécsi, budapesti, bukaresti, müncheni, New York-i, párizsi és tokiói magángyűjteményekben is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Tamás Klára világhírű képzőművész

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra