Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző

2020. április 2. 16:48 MTI

Életének 84. évében meghalt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző, a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) egykori zeneigazgatója.

<

83 éves korában, hosszú betegség után meghalt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző, aki korábban a pécsi Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója is volt.

A zenekarhoz 2009 őszén érkezett Peskó Zoltán, akinek nemzetközileg elismert életpályája és művészeti képességei nagyban segítették az Európa Kulturális Fővárosa program törekvéseit és a pécsi Kodály Központ építését.

Peskó Zoltán a gazdag szakmai és baráti kapcsolatrendszerét az együttes javára aknázta ki, meghívására járt az alig két napja meghalt híres lengyel zeneszerző, karmester Krzysztof Penderecki is a Kodály Központban és játszott a pécsi együttessel.

A pécsi Pannon Filharmonikusok közleményében az áll, Peskó Zoltán kivételes műveltségű, rendkívül érzékeny művész és humanista volt, és a zenekarnak nyújtott támogatása arra kötelezi a pécsi együttest, hogy emlékét és munkásságát Pécs zenetörténete megőrizze.

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten; 1962-ben fejezte be karmesteri tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1963 és 1966 között Petrassinál tanult zeneszerzést.

1966-tól 1969-ig a nyugat-berlini opera és rádiózenekar másodkarnagya, majd a Deutsche Staatsoper karmestere volt.

A milánói Scalában 1970-ben debütált, majd 1974-től a bolognai Teatro Comunale, 1976-ban és 1977-ben a velencei Teatro La Fenice, utána pedig 1983-ig a milánói RAI zenekarának dirigenseként dolgozott.

Operakarmesterként és a kortárs zene avatott tolmácsolójaként szerzett érdemeket, 1984-től szabadfoglalkozású művész volt, 2007-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra