Múlt-kor.hu

Elhunyt James Beggs, a NASA egykori vezetője

Elhunyt James Beggs, a NASA egykori vezetője

2020. április 28. 12:18 MTI

Elhunyt James Beggs, aki az űrsiklóprogram korai éveiben vezette az amerikai űrkutatási hivatalt (NASA). Szívelégtelenség következtében 94 éves korában a múlt héten érte a halál bethesdai otthonában - közölte a hétvégén egyik fia, Charles Beggs.

A NASA élére Ronald Reagan nevezte ki. Beggs 1981 júliusa és 1986 februárja között töltötte be az űrhivatal vezető tisztségét, bár 1985 decemberétől egy ellene folyó vizsgálat miatt szabadságon volt.

Még ő volt hivatalban, amikor 1986. január 28-án a Challenger űrsikló 73 másodperccel a felbocsátása után felrobbant és a fedélzetén lévő héttagú legénység meghalt.

Beggs a katasztrófa után benyújtotta lemondását. Fia felidézte, hogy évekkel a történtek után apja elmondta, azért távozott önként a hivataltól, mert a továbblépéshez erős vezetőre volt szükség és az adott körülmények között ezt ő nem tudta volna biztosítani.

"Ahelyett, hogy folytatta volna, a szervezet érdekében lemondott. Ez nem róla szólt, hanem másokról" - fűzte hozzá Charles Beggs, aki szerint apja büszke volt a kitüntetésre, amelyet a NASA-tól kapott.

Beggs idején a NASA több mint 20 sikeres űrsiklós missziót hajtott végre. A The Washington Post népszerű, karizmatikus vezetőként méltatta, aki jól elboldogult a kongresszusi törvényhozókkal is.

Jim Bridenstine, a NASA jelenlegi vezetője szerint Beggs űrsiklóprogrammal kapcsolatos munkája új korszakot nyitott a világűr felfedezésében.

A Pittsburgh-ben született Beggs az amerikai Tengerészeti Akadémián végzett 1947-ben, és 1954-ig szolgált a haditengerészetnél. Mielőtt a NASA vezetője lett volna, a General Dynamics vállalat elnökhelyettese és igazgatója volt.

1985 decemberében azért kellett kényszerszabadságra mennie, mert vizsgálat indult ellene és a General Dynamics három további vezetője ellen a kormánynak benyújtott törvénytelen számlák gyanúja miatt.

1987-ben azonban minden vádpontban tisztázták, és felmentették a törvénysértés gyanúja alól. Az akkori főállamügyész pedig írásban kért tőle bocsánatot a vizsgálat miatt. A NASA vezetésétől való távozása után tanácsadóként dolgozott az űrhivatalban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt James Beggs, a NASA egykori vezetője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra