Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt a világhírű musicalrendező, Harold Prince

2019. augusztus 1. 12:48 MTI

Kilencvenegy éves korában meghalt Harold Prince Broadway-rendező, producer, akinek nevéhez olyan világhírű musicalek színpadra állítása fűződik, mint Az Operaház fantomja, a Kabaré, az Evita vagy a Hegedűs a háztetőn.

<

„Az összes modern zenés színház gyakorlatilag mindent neki köszönhet” – méltatta Harold  Prince munkásságát Andrew Lloyd Webber. Az angol musicalszerzőn kívül Harold Prince olyan világhírű zeneszerzőkkel és szövegírókkal dolgozott, mint Leonard Bernstein, Jerry Bock, John Kander és Fred Ebb, valamint Stephen Sondheim.

Gyakran választott rendezésre szokatlan, erőpróbát jelentő darabokat. Kezdetben producerként dolgozott a Broadwayn, olyan musicaleket segített színpadra vinni, mint a West Side Story vagy a Hegedűs a háztetőn.

Később lett olyan zenés darabok rendezője, mint a Kabaré, a Sweeney Todd, az Evita és az Operaház fantomja, utóbbiakért elnyerte az amerikai színházi szakma legmagasabb elismerését, a Tony-díjat. „A színház arról szól, hogy létrehozzunk valamit. Puszta szerencse, hogy egyes darabjaim ilyen sikeresek voltak” – nyilatkozta egykoron.

Több mint ötven éven át tartó pályafutása alatt Prince 21 Tony-díjat kapott, köztük két különdíjat, egyiket a Hegedűs a háztetőnért, amikor az 1972-ben a Broadway legtöbbet játszott musicalje lett, a másikat 1974-ben a Candide felújításért. A Kennedy Központ elismerését is elnyerte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt a világhírű musicalrendező, Harold Prince

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra