Múlt-kor.hu

Elhunyt a tiramisu feltalálója, Aldo Campeol

Elhunyt a tiramisu feltalálója, Aldo Campeol

2021. november 3. 11:03 MTI, Múlt-kor

Kilencvenhároméves korában meghalt Aldo Campeol, a tiramisu édesség „atyja”.

A csapatmunka gyümölcse

Az észak-olaszországi Trevisóban lévő Le Beccehrie étterem tulajdonosa az 1960-as években feleségével, Albával és Roberto Linguanottodas séffel alkotta meg a közkedvelt olasz édesség receptjét.

Ennek alapja a mascarpone, a babapiskóta, a tojás és a cukor presszókávéval, marsalával és amarettóval ízesítve.

A „tirami sù” olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a koffeintartalmú összetevőkre utal.

Gyors világsiker

Először éttermükben kezdték el ezen a néven forgalmazni az édességet, amely azután gyorsan elterjedt világszerte.

Még ma is számos vendég keresi fel a Le Beccherie éttermet, hogy megkóstolja a valódi tiramisut.

Rendszeres megmérettetés

2017 óta Olaszországban tiramisu-világbajnokságot is rendeznek.

A világ minden részéből érkeznek a megmérettetésre, hogy elnyerjék a legjobb tiramisu-készítő címét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt a tiramisu feltalálója, Aldo Campeol

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra