Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt a 18. századi logikai játék, a szúdoku újrafelfedezője

2021. augusztus 18. 10:59 MTI

Elhunyt 69 évesen Kadzsi Maki, akit a szúdoku japán keresztapjaként ismert a világ. A játékot a 18. században találták ki, de igazán népszerűvé ő tette.  

<

Kadzsi nyomdában dolgozott, mielőtt megalapította volna Japán első puzzlemagazinját. A szúdoku ötletét egy létező számrejtvényből fejlesztette ki a nyolcvanas évek közepén. Eredetileg a 18. században egy svájci matematikus, Leonhard Euler találta ki a rejtvényt.

Modernizálása Amerikában folytatódott, de igazán népszerűvé Kadzsi tette. A játék neve, a szúdoku is neki tulajdonítható, tulajdonképpen a „minden szám egyszer” japán kifejezés rövidítése.

A logikai rejtvényben egy 9x9 kockából álló rácsot kell kitölteni úgy, hogy a függőleges és vízszintes oszlopok mindegyikében szerepeljen egyszer minden szám 1-től 9-ig ismétlődés nélkül. A rejtvény nehézségét az határozza meg, hogy a kezdő állásnál hány számjegy van beírva a rácsba.

„A szúdoku keresztapjaként ismert, a puzzle szerelmesei szerte a világon rajongtak érte, és mindannyiuknak szeretnénk kifejezni hálánkat” – írta vállalatának, a Nikolinak a honlapja hétfőn.

A szúdoku körülbelül két évtizeddel ezelőtt vált népszerűvé Japánon kívül, miután a tengerentúli újságok is elkezdték nyomtatni. Világszerte a becslések szerint több mint százmillió ember tölti ki rendszeresen a rejtvényeket, amelyeket azért dicsérnek, mert segítenek az elme élesítésében. A szúdokubajnokságot 2006 óta évente rendezik meg.

Kadzsi, aki epevezetékrákban szenvedett, júliusban köszönt le vállalatának éléről rossz egészségi állapota miatt. Augusztus 10-én hunyt el otthonában.

Kadzsi 2007-ben a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy egy új rejtvény megalkotása olyan, mint egy kincs felfedezése. „Nem arról szól, hogy pénzt hoz-e. Csak a megoldás puszta öröméről” – hangsúlyozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt a 18. századi logikai játék, a szúdoku újrafelfedezője

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra