Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elbontották Finnország utolsó köztéri Lenin-szobrát

2022. október 5. 14:09 MTI

Az utolsó köztéri Lenin-szobrot is eltávolították Finnországban. A mellszobor az orosz–finn határ közelében található, 52 ezer lakosú Kotka kikötőváros egyik központi parkjában, egy faház szomszédságában állt. A hagyomány szerint a faházban egykor maga Lenin, a bolsevik párt későbbi alapítója is tartózkodott egy ideig.

<

A Szovjetunió ajándéka

A szobrot egy építőipari vállalat munkásai húzták fel egy teherautóra, és a helyi múzeum raktárába szállították.

A kikötőváros (akkor még szovjetunióbeli) észtországi testvérvárosa, Tallinn ajándékaként került a szobor még 1979-ben Kotkába.

Az évtizedek során többször is megrongálták, az önkormányzat mégis csak most döntött úgy, hogy a helyi közhangulat nyomásának engedve eltávolíttatja.

A döntésben valószínűleg közrejátszott, hogy az ukrajnai háború kitörése óta több más országban is úgy döntöttek, lebontják a szovjet időkből megmaradt hasonló emlékműveket.

A mellszobor, amelynek alkotója Matti Varik észt szobrászművész volt, szovjet megrendelésre készült: a II. világháború utáni korszakban nem volt ritka, hogy a Szovjetunió ilyeneket ajándékozott finn városoknak a szovjet–finn barátság erősítése céljából.

A bujdosó forradalmár emléke

Dél-Finnország ipari és egyetemi városában, Tamperében a mai napig működik egy Lenin-múzeum, mert az 1905-ös orosz forradalom időszakában Lenin száműzöttként többször is tartózkodott ott és más környékbeli városokban.

Lenin és Sztálin, a későbbi szovjet diktátorok első ízben szintén Tamperében találkoztak 1905-ben, amikor ott tartottak tanácskozást a bolsevik párt vezetői.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elbontották Finnország utolsó köztéri Lenin-szobrát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra