Múlt-kor.hu

Eladó a ház, ahol Rimbaud és Verlaine viharos kapcsolata véget ért

Eladó a ház, ahol Rimbaud és Verlaine viharos kapcsolata véget ért

2020. november 17. 11:51 MTI

Eladó az a londoni ház, amely Arthur Rimbaud és Paul Verlaine francia költők szenvedélyes kapcsolatának egyik színhelye volt a 19. században.

A két francia költő csupán néhány hónapot élt együtt az észak-londoni Camdenben lévő házban, amely az egyetlen ma ismert címük a brit fővárosban.

Ebben az épületben lett vége a kapcsolatuknak, miután – a legdekadensebb dekadensnek is nevezett – Verlaine arcul csapta Rimbaud-t egy hallal. Szenvedélyes viszonyuk történetéből Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film Teljes napfogyatkozás címmel.

A ház 1,75 millió fontért (1 millió 950 ezer euróért) került a piacra, annak ellenére, hogy a jelenlegi tulajdonos, Michael Corby korábban támogatta az ötletet, hogy egy ingyenesen látogatható és kulturális eseményeknek otthont adó művészeti központtá, a "Költészet házává" alakítsák az ingatlant.

A házat októberben hirdettek meg, a hirdetés szövege azonban nem tesz említést a két francia költőhöz való kötődésről.

Graham Henderson, a Rimbaud és Verlaine Alapítvány vezetője szerint Corby nem egyeztetett velük a ház eladásával kapcsolatos terveiről.

A brit szervezet rendszeresen szervez művészeti eseményeket a házban és honlapja szerint arra számít, hogy az ingatlant idővel adományként megkapja.

A Royal College Streeten álló épületet korábban le akarták bontani, hogy több kisebb házat emeljenek a helyén. Számos híresség, köztük Patti Smith amerikai énekesnő és Julian Barnes angol író is kampányolt a megmentéséért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eladó a ház, ahol Rimbaud és Verlaine viharos kapcsolata véget ért

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra