Múlt-kor.hu

Eisenhowert okolta az elhúzódó háborúért Montgomery tábornok

Eisenhowert okolta az elhúzódó háborúért Montgomery tábornok

2022. március 24. 14:20 MTI

46 éve, 1976. március 24-én hunyt el Bernard Law Montgomery, a II. világháború legendás, ámde meglehetősen nehéz természetű brit tábornoka. „Rendíthetetlen volt a veszélyben, kérlelhetetlen a harcban, elviselhetetlen, ha győzött” – tartotta róla Churchill.

Montgomery az Angliától távoli Tasmanián nőtt fel, ahol apja anglikán püspök volt. A lobbanékony fiút egy verekedés miatt kis híján kicsapták a Sandhurst katonai akadémiáról, az iskola elvégzése után Indiában szolgált. Az első világháború elején súlyosan megsebesült, már sírját is kiásták, de végül felgyógyult, a háború hátralévő részében a vezérkarban szolgált.

Egy teniszmeccs révén barátkozott össze a Németországot megszálló csapatok főparancsnokával, aki beprotezsálta a vezérkari iskolára. 1921-ben a forrongó, szabadságharcának lázában élő Írországba helyezték, ahol állítása szerint nehezebb dolga volt, mint a francia fronton. Itt és a gyarmati beosztásokban is megállta helyét, és – jóllehet felettesei arrogánsnak és önfejűnek tartották – 1937-ben elérte a tábornoki rendfokozatot.

A második világháborúban a francia összeomlás után, a brit expedíciós csapatok dunquerque-i evakuálása idején a jól megszervezett védekezésben és visszavonulásban jeleskedett. 1942 augusztusában Winston Churchill brit kormányfő a Rommel vezette német Afrikakorps elől Egyiptomig hátrált hadsereg parancsnokának nevezte ki.

„Monty” néhány hét alatt lelket öntött a lerongyolódott, demoralizált seregbe, népszerűségét nagyban emelte, hogy gyakran a katonákkal együtt szívta a cigarettát. Az elővigyázatos, alapos stratéga Montgomery lépcsőzetes védekezésével megállította a németeket, majd az erőfölény megteremtése után az 1942. október 23-ától 12 napon át tartó el-alameini csatában döntő győzelmet aratott Rommel fölött, akit aztán kiszorított Észak-Afrikából.

Ezután az itáliai hadszíntér következett, ahol már többször összekülönbözött a hasonlóan önfejű amerikai Patton tábornokkal. Montgomery az 1944. június 6-i normandiai partraszállás idején a szövetségesek szárazföldi csapatainak főparancsnoka volt.

E pozícióról a szeptemberi hadműveletekben nagyobb szerepet játszó amerikaiak, jelesül Dwight D. Eisenhower javára le kellett mondania, „csak” egy hadseregcsoport irányítását tarthatta meg. Leváltása mérhetetlenül sértette, még ha kárpótlásul tábornaggyá léptették is elő, ettől kezdve még kevésbé volt hajlandó együttműködni a jenkikkel.

Montgomery irányította a rá nem jellemző, kényszerűen gyors tervezés miatt tragédiába fulladt, a Rajna-vidék elfoglalását célzó arnhemi hadműveletet, a háborút 1945. május 4-én az észak-németországi náci erők fegyverletételét elfogadva fejezte be. Montgomery hadmozdulatait igen aprólékosan készítette elő, támadást csak akkor kezdett, ha megfelelőnek tartotta az ember- és hadanyagot – ez ugyan lelassította haladását, de sorozatos győzelmeket eredményezett.

Montgomery a háború után számtalan kitüntetésben részesült, lovaggá ütötték és még címet is kreáltak neki, ő lett Alamein vikomtja. Egy ideig a Németországot megszálló brit erők parancsnoka, 1946-tól két évig brit vezérkari főnök volt, 1951-58 közt a NATO európai haderőinek helyettes parancsnoki tisztét töltötte be.

Visszavonulása után érdes nyilatkozatai miatt sokszor került viták össztüzébe, még korábbi bajtársainak is nekitámadt, az akkor már amerikai elnök Eisenhowert például azzal vádolta, hogy az ő taktikai hibái miatt tartott egy évvel tovább a háború. Az 1976. március 24-én, 88 évesen elhunyt Montgomeryt találóan jellemezte az, amit egyik katonatársa mondott neki: „Jó dolog maga alatt szolgálni, nehéz magával egy rangban szolgálni, de pokoli a felettesének lenni.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eisenhowert okolta az elhúzódó háborúért Montgomery tábornok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra