Múlt-kor.hu

Egymáson taposva égtek és fulladtak meg több százan a történelem legsúlyosabb szórakozóhelyi tűzesetében

Egymáson taposva égtek és fulladtak meg több százan a történelem legsúlyosabb szórakozóhelyi tűzesetében

2021. szeptember 12. 16:16 Múlt-kor

Futótűz a műdzsungelben

A pincehelyiségből egyetlen kijárat volt: a felfelé vezető lépcső, amelyet azonnal megrohantak az emberek, miközben a bárpult mögött dolgozók szódásüvegek vízsugaraival próbálták megfékezni a tüzet.

A lángok azonban felhőként, a szemtanúk szerint egyfajta tűzgolyóként terjedtek felfelé, szerte az épületben, a vendégeken pedig a teljes pánik lett úrrá.

Az egyre sűrűsödő füstben sok embernek a ruhája, illetve a haja lángra kapott, és hamar megszűnt az áramellátás is, így a Cocoanut Grove káoszát még a sötétség is tetézte.

Az utolsó ismert túlélő, a 2008-ban 89 évesen elhunyt Dr. Saul Davis arra emlékezett vissza, hogy a fojtogató füstben és vaksötétben csak azt lehetett hallani, ahogy emberek fejvesztve kiabálnak, egymásnak ütköznek, és asztalokat borítanak fel, elkeseredetten keresve a kiutat.

Néhány túlélő beszámolója szerint a szórakozóhely egyes alkalmazottai továbbra sem voltak tisztában a helyzet súlyosságával: a ruhatárosok továbbra is azt követelték a kifelé igyekvőktől, váltsák ki holmijaikat, és rendezzék számláikat.

A legtöbb kétségbeesett vendég a főbejáraton keresztül próbált kimenekülni, amely egy forgóajtó volt. Az egymást taposó, eszméletüket, majd életüket vesztő emberek testei ezt hamar eltorlaszolták, és a tűz után a mentőcsapatok mintegy 200 holttestet találtak csak ezen az egy helyszínen. Néhányukat valósággal széttépték a kitörni próbálók.

Súlyosbította a helyzetet, hogy több meglévő kijárat szándékosan átjárhatatlanná lett téve – több oldalsó ajtó zárva volt, mások azon egyszerű oknál fogva nem nyújthattak menekülési lehetőséget a bent rekedteknek, hogy befelé nyíltak, a tömeg pedig nekik feszült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egymáson taposva égtek és fulladtak meg több százan a történelem legsúlyosabb szórakozóhelyi tűzesetében

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra