Múlt-kor.hu

Mégsem genny csordul ki Szent Rókus combjából az oltárképen, hanem egy féreg mászik elő

Mégsem genny csordul ki Szent Rókus combjából az oltárképen, hanem egy féreg mászik elő

2017. március 22. 10:12

Szent Rókus, a pestisből kigyógyultak védőszentjének egyik 15. századi ábrázolását tüzetesebben átnézve olasz kutatók arra jutottak, hogy a francia zarándok combjából előbukkanó élőlény egy Guinea-féreg, amely a dracunculiasis nevű parazitás fertőzést terjeszti. Mint állítják, a Kr. e. 1550 óta ismert betegség legkorábbi megjelenítésről lehet szó, nem pedig egy gennyes sebről.

A dracunculiasis (szószerinti fordítása: kis sárkányok okozta megpróbáltatás) nevű fertőzéses megbetegedést a Guinea-féreg (Dracunculus medinensis) okozza, miután a féreg lárvája által megfertőzött vízibolha az ivóvízzel az ember szervezetébe kerül. A csupán ritkán halálos, ám igen kellemetlen fertőzés során az egy-két milliméter széles féreg akár 60-100 centiméteresre is megnőhet, rendszerint az alsó végtagokon képződő hólyagban, ahonnan egy idő után a bőrön keresztül előtör. A csupán emberre veszélyes, egy éven át teljesen tünetmentes betegség ma már csak néhány afrikai államban, úgymint Csádban, Dél-Szudánban, Etiópiában vagy Maliban bukkan elő.

A kimondottan fájdalmas égető érzést, amely során a féreg előtör az áldozat lábából rendszerint úgy enyhítették, hogy a testrészt vízbe mártották, ám ezzel lehetőséget is adtak a féregnek, hogy a lárváit újból lerakja. A Journal of Infection nevű tudományos folyóiratban megjelenő tanulmány szerint a dél-itáliai Bari város Pinacoteca di Brera nevű galériájában látható 15. századi oltárképen is az a jelenet játszódik le, amikor a féreg áttörve a bőrt kimászik az emberből.

A késő gótikus festmény azon művek egyik ritka példája, amelyeken a 14. században élt francia zarándok, Szent Rókus ferences rendi szerzetes látható, akit a pestisből kigyógyult személyek védőszentjeként tisztelnek, minthogy maga is megmenekült a fekete halál karmai közül. „A szakállasként ábrázolt Szent Rókus bal combjának felső részén valóban látható egyfajta göb, amelyből előtör a féreg” – mondta a Live Science-nek Raffaele Gaeta paleopatológus, a Pisai Egyetem munkatársa. Hozzátette: a szentet gyakran ábrázolták betegen, a művészettörténészek erről az oltárképről pedig sokáig úgy gondolták, hogy a combjától majdnem a térdéig leérő, fehér színű elem egy sebből lecsorgó gennycsepp.

„Mi azonban úgy véljük, hogy a festmény által megjelenített sebből az ókor óta ismert dracunculiasist terjesztő féreg bukkan elő” – írták a tanulmányukban a szerzők, Gaeta mellett Fabrizio Bruschi és Valentina Giuffra. Az Ószövetségben is megemlített betegséget elsőként a Kr. e. 1550 körül íródott egyiptomi Ebers-papirusz nevezte meg, amely szerint a legjobb módszer a féreg eltávolítására, ha egy bot köré tekerve óvatosan kihúzzuk a lábból. Egyébként ezt a faék egyszerűségű módszert alkalmazzák a mai napig.

Az 1970-es években egy ilyen féreg maradványaira bukkantak egy háromezer éves egyiptomi múmiában is. A parazitológusok szerint a Közel-Keleten a zsidók kivonulása korában terjedhetett el a fertőzés, egyes vélemények szerint, mikor a Bibliában arról esik szó, hogy a kevés étel és ivóvíz, valamint a hosszas vándorlás miatt zúgolódni kezdő zsidókra „tüzes kígyókat” küldött az Úr, elképzelhető, hogy azok Guinea-férgek lehettek, bár az ő „marásuk” nem halálos, ám valóban égető érzésű. A Guinea-féreg elnevezést egyébként az európai hajósok a 17. században ragasztották rá a férgekre, mikor a nyugat-afrikai Guinea partvidékén hajózva egyre gyakrabban találkoztak velük.

Habár a középkor végén Itáliában még nem dokumentálták, a számunkra ismeretlen festő észrevehette a különleges sebhelyet és azok „lakóit” azon zarándokok lábain, akik keletről érkezhettek Bariba, amely akkoriban igen fontos kikötője volt a Közel-Kelet, egészen pontosan a Szíria és Palesztina felé irányuló hajóforgalomnak.

A Jimmy Carter által alapított Carter Center jótékonysági szervezet által elindított kampány eredményeképpen a dracunculiasis lehet a második „emberi betegség” a himlő után, amely végleg eltűnhet a Föld színéről. Ráadásul ez lesz az első parazita által terjesztett betegség, amelyet bármilyen gyógyszer vagy vakcina nélkül számolhatnak fel. Míg 1986-ban 3,5 millió fő szenvedett e betegségtől, a WHO szerint 2016-ban már csupán 25 esetet regisztráltak.

Múlt-kor 2017. tavasz

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégsem genny csordul ki Szent Rókus combjából az oltárképen, hanem egy féreg mászik elő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra