Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

6000 éve öleli egymást egy pár Görögországban

2015. február 13. 09:37 MTI

Egy ölelkező pár csaknem 6000 éves sírját tárták fel Görögországban, a Peloponnészosz-félsziget déli részén, egy barlangban. A görög kulturális minisztérium csütörtöki közleménye szerint a sírban fekvő párt - a DNS-vizsgálat szerint egy fiatal férfit és egy fiatal nőt - időszámításunk előtt 3800 körül temethették el.

A minisztérium szerint a hasonló leletek nagyon ritkák az újkőkorból, és a peloponnészoszi Diroszban, az Alepotrida-barlangban talált csontvázpár a maga nemében akár a legrégebbi is lehet az egész világon. Az ölelkező pár közelében egy edényben eltemetett kisgyermek és egy magzat földi maradványait is megtalálták, egy osszáriumban pedig több tucat ember csontjai kerültek elő.

Az újkőkorban akár több száz lakosa is lehetett a négy futballpálya nagyságú Alepotrida-barlangban létrejött településnek, az egyik legrégibbnek Európában - közölte a minisztérium.

A neolitikum végén egy földrengés betemette a barlang bejáratát, örökre bezárva a lakók jelentős részét. Az üreget 1958-ban fedezték fel barlangászok, azóta számos újkőkori leletet tártak fel ott. A csütörtökön ismertetett sír feltárása már tavaly befejeződött, de a C14- és a DNS-vizsgálat csak a közelmúltban fejeződött be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

6000 éve öleli egymást egy pár Görögországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra