Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy nácik által elrabolt festményt kapnak vissza az örökösök Belgiumtól

2022. február 11. 13:35 MTI

A brüsszeli szépművészeti múzeum visszaadta Lovis Corinth (1858–1925) német festő egyik 1913-ban készített alkotását a kép korábbi zsidó tulajdonosai örököseinek – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

<

Belgium tavaly május végén értesítette a festmény egykori tulajdonosainak Németországban élő leszármazottait, hogy a brüsszeli szépművészeti múzeumban 70 éve őrzött, „ismeretlen gyűjteményből” származó műként számon tartott festményt visszaadják.

Információk szerint több évtizedes, a második világháború alatt zsidó családoktól elrabolt vagyon felkutatását célzó vizsgálatot követően derült fény a festmény eredetére, majd egykori tulajdonosait is azonosították.

A Virágok című csendélet Gustav és Emma Mayer tulajdona volt, mielőtt elmenekültek volna németországi otthonukból.

Az illetékes belga államtitkárság a visszaadást megerősítő határozatról szóló levelében arra kérte az örökösöket, hogy a visszaszolgáltatást követően a festmény becsült értékét, mintegy 4100 eurót térítsék meg a német hatóságoknak. A család ugyanis az 1960-as évek végén már kártérítést kapott elődeik valamennyi elkobzott vagyonáért – közölték.

A beszámoló szerint a belga hatóságok csütörtökön online adatbázist is létrehoztak a második világháború után állami kézbe került mintegy 2800 műalkotásról. Az adatbázis célja, hogy segítse a „kétes eredetű, ismeretlen gyűjteményből” származó művek lehetséges jogosultjainak azonosítását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy nácik által elrabolt festményt kapnak vissza az örökösök Belgiumtól

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra