Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

2022. április 24. 15:48 Múlt-kor

<

A törvény embere

Miután egy helyi rendőrnek segített kézre keríteni néhány tolvajt, Earp 1875 áprilisában csatlakozott a wichitai marsall irodájához. A városban kiváló rendőrként híresült el, a helyi sajtó többször beszámolt tetteiről – jó fényt vetett a városra például, amikor egy magatehetetlen részeget bevitt a fogdába, majd annak tárgyalása után visszaadta neki a nála talált 500 dollár készpénzt.

Egy év után azonban véget ért Earp wichitai marsallsága: egy korábbi kollégája megvádolta azzal, hogy hivatalával visszaélve vette fel maga mellé testvéreit is. Earp legyőzte az illetőt a kibontakozó verekedésben, amiért ugyan csupán bírsággal sújtották, azonban nem volt maradása a városban. Kapóra jött, hogy James eddigre Dodge Cityben nyitott újabb bordélyházat, így Wyatt ismét hozzá csatlakozott (Sally eddigre már nem élt vele).

Wichitában fordult elő az a meglehetősen kellemetlen epizód is, amikor egy szalonban Earp revolvere kiesett annak tokjából, és kakasára érkezve elsült. Earp arra kérte későbbi életrajzíróját, Stuart N. Lake-et, hogy ezt hagyja ki történetéből.

Dodge Cityben Earp szintén a rendvédelemben talált állást, 1877-ben innen vette üldözőbe Dave Rudabaugh rablót – több államon át vezető útja során találkozott először „Doc” Holliday-jel. Holliday 1878-ban Dodge Cityben aztán megmentette Earp életét, amikor Ed Morrison és bandája fegyvert fogtak Earpre egy szalonban, a sarokban kártyázó Holliday pedig saját fegyverét Morrison fejéhez szegezte, feloldva a veszélyes helyzetet és távozásra kényszerítve a cowboyokat.

1879-ben Earp az egyre békésebb Dodge-ból az Arizonai Territóriumban nemrég alapított Tombstone-ba költözött (testvére, Virgil volt ekkor Prescott rendőrfőnöke, és az ő ajánlására költözött Arizonába). Vele tartott bátyja, James és annak felesége, valamint Doc Holliday és felesége, a híres, magyar születésű Nagyorrú Kati is. Earp ekkor már egy Mattie Blaylock nevű nővel élt házasságban.

Tombstone híres volt vad viszonyairól és a környékén garázdálkodó törvényen kívüliekről. A helyettes seriffé előlépő Earp egyre többet akadályozta őket, így számos haragost szerzett magának. A későbbiekben hivatalát elveszítő Earp és társai folytatták a bűnözők üldözését; a feszültségek 1881. október 26-án értek tetőpontjukra a híres O.K. Corral nevű karámnál.

A különféle tanúk elbeszélései ellentmondásosak: Earp és társai szerint az őket régóta holtan látni akaró cowboyok fegyvereikért nyúltak, míg mások szerint a törvényen kívüliek meg akarták adni magukat, és felemelt kézzel közelítettek. A legtöbb beszámoló egyetért abban, hogy a Wyatt, Morgan és Virgil Earpből (utóbbi mint a város marsallja), valamint Hollidayből álló csoport nyitott tüzet először.

Ike Clanton és Billy Claiborne elmenekültek, Tom és Frank McLaury, valamint Billy Clanton holtan maradtak a helyszínen. Ike Clanton feljelentette a csoportot gyilkosságért, a mozgalmas per végén azonban nem találták őket bűnösnek – ezzel azonban csak még bosszúszomjasabbá vált a környék többi törvényen kívülije.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. ősz: Életüket és vérüket

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra