Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy macska sírjára tették az ezeréves angolszász szobrot

2015. január 14. 13:27

Múzeumba került az az angolszász időkből származó, 10-11. századi relief, amely sírkőként éveken át egy macska végső nyughelyén díszelgett.

<

A Szent Pétert ábrázoló mészkőreliefet egy Somerset megyei bányában fedezte fel Johnny Beeston. A kőművesként dolgozó férfi hazavitte magával a követ, s mit sem sejtve annak valódi értékéről, a magához vett elhunyt kóbormacskája, Winkle sírjára tette sírkőként.

A reliefet Beeston halála után először Chris Brewchorne brit helytörténész vizsgálta meg, aki megállapította, hogy az valójában egy értékes, igen ritka 10-11. századi műalkotás. A középkori relikvia 10 évvel ezelőtt egy amerikai magángyűjtő gyűjteményébe került, majd a férfi halála után a Museum of Somerset vásárolta meg egy aukción 150 ezer fontért a brit Nemzeti Lottóalap anyagi támogatásával. A relief a Taunton Castle-ben székelő múzeumban szombat óta látható.

Brit régészek egyelőre sötétben tapogatóznak a relief pontos származási helyét illetően: feltehetően a Szent Péter és Szent Pál tiszteletére emelt helyi templomban, a Muchelney Abbeyben állt, talán az oltár mellett. A szobor eredetileg minden bizonnyal festett volt, a Szent Péter szemének helyén látható mély lyuk pedig arra utal, hogy azt egykoron üveg, vagy valamilyen más anyag ékesítette.

Victoria Whitworth, a University of the Highlands and Islands kutatója elmondta, hogy a finoman faragott domborművön látható Szent Péter-ábrázolás a tipikus angolszász stílusjegyeket viseli magán: arca csupasz, fején tonzúra van. Eme ábrázolás igen elterjedt az angolszász krónikákban, de ismeretlen Európa többi részén.

Chris Brewchorne és a mészkőrelief

"Szent Péternél általában kulcs van, itt azonban egy könyvet láthatunk - talán ezért is írták oda a nevét" - fejtette ki Whitworth, hozzátéve: a relief minden bizonnyal az oltár mellett lehetett, másik oldalán a Szűz Máriával. "Felfelé pillantó tekintetével talán az volt a célja, hogy a hívő szemét Isten dicsősége felé irányítsa" - így a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy macska sírjára tették az ezeréves angolszász szobrot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra