Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egy korai Stephen Sondheim-musical egyedülálló felvételére bukkantak

Egy korai Stephen Sondheim-musical egyedülálló felvételére bukkantak

2022. december 5. 11:18 MTI

Előkerült egy korai Stephen Sondheim-musical előadásáról készült ritka felvétel. A tavaly elhunyt amerikai zeneszerző 1948-ban, 18 éves diákként írta a Pinney's Rainbow című zenés darabot, amelynek egyik előadását valószínűleg ő maga rögzítette.

<

A CD-n megőrzött felvételt Paul Salsini, a Sondheimről szóló memoárkötet (Sondheim and Me: Revealing a Musical Genius) szerzője találta meg egy polc mögé esve dolgozószobája takarítása közben.

„Ez az első eredeti szereposztással felvett Sondheim-musical” – hangsúlyozta.

A darabot mindössze négyszer játszották a massachusetts-i Williams Főiskolán.

Az egyik előadást maga Sondheim vehette fel, és később másolták át CD-re. Salsini a BBC-nek azt mondta: rejtély, hogy hogyan került hozzá.

A 80 perces felvételen 19 szám szerepel. Az amatőr rögzítés hangminősége nem az igazi, a háttérzajok és a közönség nevetése, tapsa is behallatszik, és néhány szünet is van a lemezen.

Stephen Banfield zenetudós, a Sondheim Broadway-musicaljei című könyv szerzője a felvétel jelentőségét kiemelve elmondta, hogy nem túl sok élő előadásról készült felvétel maradt fenn 1948-ból.

Hozzátette: nem tud arról, hogy Sondheim fiatalkorából van-e még egyáltalán másik felvétel. Feltehetően ez az első, amelyet hallhatunk tőle. „Két szempontból is a legkorábbi felvétele: egyrészt azért, mert az előadásban valóban ő játszik a két zongora egyikén, és azért is, mert ez az ő saját zenéje” – mondta.

Megjegyezte, hogy a felvételen felfedezni vélt bizonyos elemeket, amelyek későbbi musicaljeiben jelennek meg, köztük a Sweeney Toddban vagy a Vadregényben.

Salsini a CD-t a milwaukee-i Sondheim Kutatói Gyűjteménynek ajándékozza, hogy minél többen hallgathassák meg. Az író azt is elmondta: nem gondolja, hogy a darabot be kéne mutatni. Egy főiskolai musicalről van szó, amely főként azért érdekes, mert már megmutatta azt a képzelőerőt és azokat az irányokat, amelyek pályafutását jellemezték – magyarázta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy korai Stephen Sondheim-musical egyedülálló felvételére bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra