Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy Jókai-regényről szóló kiállításon tárul fel az egyetlen magyar alapítású felekezet élete

2017. szeptember 14. 13:37 MTI

Jókai Mór 140 éve megjelent Egy az Isten című regényéről rendez az unitárius egyház és az irodalom viszonyát feltáró kamarakiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Az 500 évvel ezelőtt elindult reformáció egyik különleges leágazása az unitárius egyház, amely az egyetlen magyar alapítású felekezet.

<

Prőhle Gergely főigazgató elmondta: az 500 évvel ezelőtt elindult reformáció egyik különleges leágazása az unitárius egyház, amely az egyetlen magyar alapítású felekezet. Története szorosan összekapcsolódik az vallásszabadság eszméjével, amely Európában először Erdélyben, az 1568-as tordai országgyűlésen emelkedett törvényi erőre, szabadon gyakorolhatóvá téve a katolikus, református és evangélikus mellett az unitárius hitet is.

Az unitarizmus, amely ellentétben a katolicizmussal és a nagy protestáns felekezetekkel tagadja a Szentháromság tanát, a 19-20. században a vallásszabadságban gyökerező, belső gondolati szabadságot bátorító hagyományával nagy vonzerőt gyakorolt számos istenkereső, de saját egyházával ki nem békült értelmiségire, köztük Bartók Bélára és Jókai Mórra is. Ennek lenyomata az Egy az Isten című regény, amelyben a bécsi udvar intrikája és gonoszsága áll szemben a torockói unitárius emberek tisztaságával - fűzte hozzá.

A szövegközpontú tárlaton kiállítják a regény eredeti kéziratának a PIM gyűjteményében megőrzött oldalait, valamint számos olyan korabeli szakrális, berendezési és használati tárgyat, amelyek a torockói unitárius közösség életét elevenítik fel. Látható lesz többek között az oltárterítő is, amelyet Jókai Mór is látott 1876-os torockói látogatásakor - mondta Prőhle Gergely.

A „Hű, mint az árny, tiszta mint a fény” címet viselő kiállítás megnyitóját csütörtök koraeste rendezik a PIM-ben. Köszöntőt mond Prőhle Gergely és Orbán János Dénes költő, író, közreműködik Adorjáni Bálint színművész és Mocsári Károly zongoraművész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy Jókai-regényről szóló kiállításon tárul fel az egyetlen magyar alapítású felekezet élete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra