Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Egy heves vita után fogadta meg Ferruccio Lamborghini, hogy Enzo Ferrariénál jobb autókat fog gyártani

2021. április 28. 18:26 Múlt-kor

„Maga egy traktorvezető, egy farmer. Nem kellene azon panaszkodnia, hogy az én autóimat vezeti, mert azok a legjobbak a világon.” Valentino Balboni, a Lamborghini gyár tesztpilótájának visszaemlékezései szerint a feldühödött sportautógyáros, Enzo Ferrari ezzel a vitriolos válasszal oktatta ki a Ferrari tengelykapcsolók használhatóságát megkérdőjelező Ferruccio Lamborghinit, aki Enzo Ferrari rövid hegyibeszédét követően eldöntötte, hogy sportautó gyártásra adja a fejét, és olyan gépcsodákat készít majd, amelyek lepipálják a Ferrarikat. A sors útjai valóban kifürkészhetetlenek: ha nincsenek a leégetett kuplungok, az 1916. április 28-án született Lamborghini talán megmaradt volna a traktorgyártásnál.

Szőlő helyett traktor

Ferruccio Lamborghini a Ferrara tartományban található Centóban, szőlőművelő családba született. Az ifjú Ferruccio azonban nem sokat törődött a szőlővel, mert jobban érdekelték a gépek, mint a gazdálkodás, így gépészmérnöknek tanult.

A második világháború alatt az olasz légierő szolgálatában Rodosz szigetén szolgált, és az ottani légitámaszpont járműveinek karbantartását és javítását igazgatta. A háború végén brit hadifogságba került és egy évig élvezhette az angolok vendégszeretetét.

Hazatérve szabadjára engedte gépészmérnöki talentumát: a frissen szabadult mérnök különféle katonai járművekből egy traktort szerkesztett. A Carioca traktor sikerén felbuzdulva traktorgyárat alapított 1948-ban. A Lamborghini Trattori az ötvenes évek végére Olaszország egyik legsikeresebb vállalkozásává nőtte ki magát.

Leégett kuplungok és kardcsörte Enzo Ferrarival

Bár a traktorgyár mind a mai napig gyártja a termelők részére a traktorokat, Ferruccio Lamborghinit nem az agráripari termékei tették híressé. A meggazdagodott gyáriparos imádta az autókat, és természetesen Ferrarival is rendelkezett, amellyel gyakran fuvarozta üzleti partnereit. Lamborghini azonban nem a legfinomabb módon kezelte a kuplungpedált, így Ferrarijának tengelykapcsolójával rendszeresen gondjai támadtak. „Állandóan leégette a kuplungot” – emlékezett vissza Balboni főnöke pedálkezelési stílusára.

Lamborghinit felbosszantotta a gyakori szakszerviz-látogatás és egy alkalommal kiadta az utasítást a szerelőinek, hogy hazai terepen, a traktorgyárban próbálkozzanak meg a tengelykapcsoló cseréjével.

Miután szétszedték a motort és a váltót, Lamborghini és a szerelők ledöbbentek az eléjük táruló látványtól. Enzo Ferrari csodaautójába ugyanis egy teljesen „közönséges” tengelykapcsoló volt beépítve, amelyet más sportautókban és gépkocsikban, sőt Lamborghini egyik traktortípusában is használtak.

A gyártulajdonos mérnök majdnem gutaütést kapott, hiszen egy 10 lírás tengelykapcsoló cseréjéért vagyonokat kellett fizetnie a Ferrarinak. Egy alkalommal, amikor Enzo Ferrarival találkozott, nem tudta visszatartani véleményét és megjegyezte, hogy Ferrari ugyan remek autókat gyárt, de azokba traktor alkatrészeket tesz.

Az alkalmazottai által csak „Commendatore-nek” (Parancsnoknak) nevezett Ferrari persze felvette a kesztyűt és kioktatta a traktormágnást, hogy maradjon a kaptafánál és a sportautók készítését bízza rá. A felpaprikázott Lamborghini ekkor odavetette a Parancsnoknak, hogy ő majd megmutatja, hogyan kell igazi sportautókat készíteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egy heves vita után fogadta meg Ferruccio Lamborghini, hogy Enzo Ferrariénál jobb autókat fog gyártani

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra