Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Egressy Béni mellett a Fiumei úti sírkert megnyitásárról is megemlékeztek

Egressy Béni mellett a Fiumei úti sírkert megnyitásárról is megemlékeztek

2024. április 23. 13:20 MTI

A 210 éve született Egressy Béni zeneszerzőre, íróra, színészre, a Szózat megzenésítőjére emlékeztek a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében hétfőn az évfordulóra felújított síremlékénél a Fiumei úti sírkertben.

<

A megemlékezéssel egy időben megnyílt a Fiumei úti sírkert 175 éves történetét bemutató kültéri tárlat is – tájékoztatta az intézet hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a megemlékezésen Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese kiemelte Egressy Béni sokoldalúságát, mint mondta, benne a zeneszerzőt, színészt, énekest, műfordítót és szabadságharcost tiszteljük.

Mindemellett elméleti hiányossága ellenére a kortársak közül is kiemelkedett abban, hogy mint zeneszerző, a kortársakhoz tudott szólni, de távlatokban gondolkodó muzsikus volt – mutatott rá a rektorhelyettes.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója emlékeztetett arra, hogy Egressy Béni a magyar nemzet központi történelmi sírkertjének első híres halottja volt.

„Ma nemcsak Egressy Bénire, de a sírkert megnyitásának 175. évfordulójára is emlékezünk” – hangsúlyozta Móczár Gábor, aki elmondta, hogy a város új köztemetője hivatalosan 1849. április 1-jén, virágvasárnap nyílt meg.

„Régi tervünk válik valóra azzal, hogy a megnyitás évfordulóján Fiumei anno címmel kültéri kiállításon mutathatjuk be a sírkert történelmének legfontosabb mérföldköveit.

A kiállítás képeit a sírkert olyan helyszínein állítottuk fel, ahol a fotók felidézhetik az adott hely környezetét, hangulatát, az egykori síremlékek látványát” – tette hozzá a főigazgató.

A kiállítás tablói év végéig láthatók a Fiumei úti sírkert bejáratánál, Ady Endre és Arany János síremlékénél, a Batthyány-, Deák- és Kossuth-mauzóleumoknál, a Kossuth-mauzóleum melletti parcellában, az első világháborús emlékműnél, a Saxlehner család egykori kriptájánál és Kossuth Lajos első sírhelyénél, ahol ma a Kasselik család nyughelye található.

Egressy Béni síremlékét - amely Jánosi András alkotása, és Egressy legismertebb műve, a Szózat dallamának egy részlete jelenik meg rajta - a Nemzeti Örökség Intézete a zeneszerző születésének 210. évfordulójára felújíttatta – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egressy Béni mellett a Fiumei úti sírkert megnyitásárról is megemlékeztek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra