Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Don-kanyar 80: fejezetek egy szemtanú naplójából V.

Don-kanyar 80: fejezetek egy szemtanú naplójából V.

2023. január 16. 08:25 Múlt-kor

<

III.

Felegyenesedett a székén, és ismét beszélni kezdett:

–Az elmúlt kedden, 12-én, a délelőtti órákban tüzérségi pergőtűzzel kezdték az oroszok a támadást az urivi hídfőben. Urak! Kimondani is rettenetes – a hídfővel szemben beásott 7. hadosztály két ezredét az első két nap alatt megsemmisítették! Az életben maradt katonák menekülnek!

Hallgatott egy darabig, hogy érzelmeit palástolja.

–De a vésznek még nincs vége! Két nap múlva, tehát tegnapelőtt, Scsucsjénél, ahol szintén hídfőállása van az oroszoknak, támadást kaptunk kora reggel, sokkal nagyobb erőkkel, mint Urivnál. Harckocsik százai rohanták le a VII. hadtest 12. hadosztályát. Az ellenség szétszaggatta vonalainkat, pergőtüzek után a tankok rohamát seregünk hősi helytállása sem bírta feltartani.

Menekülés mindenütt! Fejvesztett menekülés!

Egységek rendezkednek be körvédelemre itt, ott, hogy felfogják, hogy megállítsák az oroszokat, vagy legalább is lassítsák önfeláldozó harcaikkal a gyors előretörést. Most van vonulóban a 13. hadosztály 7. és 31. ezrede Osztrogozsszk felé. A várost fogják védeni.

A tiszti értekezlet síri csendbe dermedt. Nagyon fájhattak az alezredesnek, amiket elmondott, mert felállott, az ablakhoz ment, és sokáig nézte a városon átvezető nagy utat. Azon az úton sebesülteket hoztak a járművek, és a szétvert alakulatoknak katonái már szivárogtak hátra éhes-fagyos didergésükben.

–Urak! – folytatta, amint visszament a helyére, – hallatlan veszélyek előtt állunk! Azonnal intergálissá kell tenni a századokat! A 2. század már ilyen: magában megálló, egyedül is harcba vethető egység. Részleges riadókészültséget rendelek el! Alsóruházatból kettőt vegyen fel minden katona! Ezután parancsot telefonon adok. Írásban csak rendkívüli esetben! Várható Jány őnagyméltóságának megérkezése. Átutazása. Gondunk a menekülők a menekülők áradatát irányítani mindaddig, míg speciális alakulatok át nem veszik ezt a munkát. Minden századparancsnok a harcálláspontjától keletre eső községeket és a keletre vezető utakat biztosítsa. Két óránként kérek telefonon jelentést a körzetekben történő eseményekről. Van-e kérdés?

–Parancs, alezredes úr, minden végrehajtható!  – ugrott fel Mató.
–A 2. század?
–Alezredes úr, alázatosan jelentem, századomnál teljes a felkészültség! A hadseregért, a századomért mindent megteszek! Parancsait hiánytalanul teljesítem!
–Köszönöm!

Nézett pár pillanatig bennünket, majd ezzel fejezte be a gyűlést:

–Urak, végeztem! A magyarok istene segítse harcainkat!

A rangidős Mató vigyázzt vezényelt, a parancsnokunk a segédtisztjével elhagyta a termet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Don-kanyar 80: fejezetek egy szemtanú naplójából V.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra