Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Dobozos (s)öröm: így zárták fémbörtönbe a folyékony kenyeret 

Dobozos (s)öröm: így zárták fémbörtönbe a folyékony kenyeret 

2023. január 24. 14:50 Múlt-kor

„A sörfőzők nem kérték. A fogyasztók álmodni sem mertek róla. Az üveggyártók el sem hiszik” – így kezdődött a Fortune üzleti magazin 1936. januári, az egy évvel korábban, 1935. január 24-én piacra dobott dobozos sörről szóló cikke.

<

A felütés nem véletlen, az új termék ugyanis óriási kereskedelmi sikert hozott: már megjelenése évében 200 milliót adtak el belőle.

Pedig kezdetben a dobozos sört kereskedelmi forgalomba hozó Gottfried Krueger Sörfőzde vezetői annyira féltek a bukástól, hogy a vállalat New Jersey-i telephelyétől több száz mérföldre található virginiai Richmondban kezdték el árulni terméküket.

Néhány hét azonban elég volt ahhoz, hogy rájöjjenek, ez volt a cég történetének legjövedelmezőbb lépése.

Az American Can Company 1933-ban fejlesztette ki az első olyan fémdobozt, amely egy műanyag bevonat segítségével megfelelő szigetelést biztosított ahhoz, hogy a sör ne veszítse el jellegzetes ízét.

Az újfajta sörtárolókra a Gottfried Krueger Sörfőzde csapott le, amely még abban az évben 2000 doboz „Krueger Különleges Söre” nevű készítményt osztott szét hűséges fogyasztói között, amelyhez egy, az új termék minőségével kapcsolatos kérdőívet is mellékeltek.

Mivel a kóstolók több mint 90%-ban pozitív visszajelzést küldtek, a cég nem sokkal később úgy döntött, eljött a piaci megmérettetés ideje.

Az üvegesnél könnyebben tárolható, gyorsabban lehűlő és tartósabb sörösdobozok kinyitásához egy külön eszközt fejlesztettek ki.

Az első napokban még sok vásárló vitte vissza az üres dobozt – gondolva, hogy a sörösüveghez hasonlóan ezt is újrahasznosítják –, ezért rá kellett írni a termékre, hogy „nem utántölthető”.

A hatalmas sikernek köszönhetően 1935 folyamán több nagy sörgyártó is elkészítette a maga dobozos sörét, és év végén már Nagy-Britanniában is megjelent az új csomagolású ital.

A hitleri Németországnak azonban nem tetszett az ötlet, és egészen 1951-ig kellett várni, mire a sörfogyasztásról nevezetes németeknek is megadatott a lehetőség, hogy dobozból igyák kedvenc italukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dobozos (s)öröm: így zárták fémbörtönbe a folyékony kenyeret 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra