Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Diktátorok gyermekei II.

2015. április 8. 14:55

A diktátorok élete ma már szinte nyitott könyv: tudjuk, hogy mit ettek, hogy mivel utaztak, kik voltak a feleségeik, kinek szurkoltak, de még a furcsábbnál furcsább hobbijaikkal is tökéletesen tisztában vagyunk. De vajon milyenek voltak gyermekeik? Melyik diktátorgyermek születésnapján énekelt Beyoncé? Hol bujkál a mai napig Milošević fia? Hol tanult valójában az észak-koreai rezsim vezetője? Mi történt Mussolini gyermekeivel a duce halála után?

Kadhafi milliárdos gyermekei

A Líbiát 1969-től 2011-es meggyilkolásáig vasmarokkal irányító diktátor, Moammer Kadhafi rövid ideig tartó első házasságából egy fia, a másodikból pedig hat fia és két leánya született. Legidősebb gyermeke, Mohammed az észak-afrikai telekommunikációs vállalatok vezetője, valamint a Líbiai Olimpiai Bizottság elnöke volt, azonban így sem tett szert akkora ismertségre, mint öccse, a nyugati egyetemeken (Tripoli után Bécsben, majd Londonban) tanuló Szajf al-Iszlám. A megnyerő (sokak szerint inkább behízelgő) modorú ifjú előszeretettel nevezte magát reformernek, s tulajdonképpen ő volt az arab ország nyugati körökben is elfogadott „arca”, még a yorki herceg, valamint Tony Blair is jó barátjának nevezte.

Szaljf al-Iszlám Kadhafi

Szajf al-Iszlám Kadhafi

Szajf az ország humanitárius nagykövetének tekintette magát, s még egy szervezetet is felállított, amely 2000-ben egy Fülöp-szigeteki iszlamista csoport által elfogott nyugati túszok szabadon engedése érdekében is fellépett - igaz, kiderült, hogy a szélsőségeseket korábban az apja finanszírozta. Az agglegény életet élő, borotvált fejű Szajf háziállatként oroszlánokat tartott, rajongott a tengeri halászatért, s számtalan sólymot nevelt, amelyek segítették vadászatai során. Törzsvendégnek számított London éjszakai klubjaiban, s testvéreivel egyszer állítólag több mint 600 ezer fontot fizettek Mariah Carey-nek, Beyoncénak és Ushernek, hogy fellépjenek születésnapi bulijukon.

Az olajexport miatt dúsgazdag ifjúnak az észak-londoni Hampsteadben egy 10 millió font értékű kastélya volt, 2009-ben pedig a Brit Virgin-szigeteken vásárolt egy méregdrága épületet. A WikiLeaks iratai szerint a Kadhafi-gyerekek rendszeresen részesültek a líbiai nemzeti vagyonból, s általános gyakorlattá vált, hogy az állami bevételeket magánvállalataik megsegítésére fordították.

 Al-Szaadi Kadhafi

 Al-Szaadi Kadhafi

Öccse, Al-Szaadi a Líbiai Labdarúgó Szövetség elnöke volt, emellett profi labdarúgó, megfordult többek között az olasz első osztályú Perugia, az Udinese és a Sampdoria csapatánál, ám tehetségét sokan kérdőre vonták. Kadhafi negyedik fia, Mutasszim nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott apja mellett, ám miután 2011-ben a lázadók fogságába került, őt is kivégezték. A diktátor ötödik fia, Hannibal igen heves természetű volt, többször indult ellene eljárás Európában, ami diplomáciai botrányok egész sorát okozta. Egy alkalommal például három olasz rendőrt támadott meg poroltóval, míg máskor részegen, a piros lámpákat teljesen figyelmen kívül hagyva száguldozott Párizs belvárosában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Diktátorok gyermekei II.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra