Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitalizálják Anne Frank édesapjának levelezését

2019. június 13. 17:29 MTI

Anne Frank apjának 1970-es években írott leveleit digitalizálja egy amerikai holokausztmúzeum, hogy online elérhetővé tegyék azokat.

<

A levelezést egy kaliforniai fiatalember, Ryan Cooper kezdeményezte a hetvenes években. Az akkor húszas éveiben járó Cooper többtucatnyi levél után számos alkalommal találkozott is Otto Frankkal, és barátságuk a 91 éves Frank 1980-ban bekövetkezett haláláig tartott.

A ma már 73 éves, Massachusettsben élő műkereskedő és színész a washingtoni Amerikai Holokauszt Emlékmúzeumnak ajándékozta a levelezést további levelekkel, emléktárgyakkal együtt, amelyek szintén Otto Frankhoz kötődtek. Az adományozáshoz a náci koncentrációstáborban elhunyt Anne Frank születésének 90. évfordulója adott alkalmat.

A múzeum digitalizálja és online elérhetővé is teszi a Cooper által átadott dokumentumgyűjteményt. Ebben több mint 80 levél szerepel, köztük a Frank családot a háború alatt segítő ismerősök levelei is és egy fénykép Anne Frankról, amelyet apja őrzött meg.

Cooper elmondta, hogy Otto Frank optimistán látta a világot. "Hasonlított Annéra abban, hogy optimista volt. Hitt abban, hogy végül jóra fordulnak a dolgok a világban, és ezt a hitét a fiatalokba vetett bizalma táplálta" - mesélte.

Otto Frank volt családjának egyetlen tagja, aki túlélte a holokausztot Auschwitzban. Két évvel később, 1947-ben publikálta lánya naplóját, és egész hátralévő életét annak szentelte, hogy beszámoljon a holokausztról.

A Cooperrel folyatott levelezés és személyes beszélgetéseik azonban inkább tanácsadások és iránymutatások voltak a fiatalember személyes problémáival kapcsolatban. Cooper anyja elvesztését, vallásos neveltetését, karrierjével kapcsolatos aggodalmait is megosztotta Frankkal.

"Néhány levélnek egyáltalán nincs köze Annéhoz. Sokszor úgy éreztem, mintha Otto örökbefogadott volna. A családom lett, amikor nagyon egyedül voltam" - mesélte Cooper.

Egy levelében Frank ezt írta Coopernek: "Szeretnélek emlékeztetni Anne heves vágyára, hogy az emberiségért dolgozzon, ha életben marad. Leveledből látom, hogy intelligens vagy, van önkritikád, így aztán remélem, Anne arra fog ösztönözni, hogy rátalálj a pozitív életszemléletre".

A múzeumba került levelek egyike, amelyet Elfride (Fritzi) Frank, Otto Frank második felesége írt Coopernek arra is rávilágít, milyen nagy lelki teherrel kellett megküzdenie Franknak, amikor lánya születésének 50. évfordulóján számos nyilvános szereplést vállalt és nyilatkozott.

"Biztos el tudod képzelni, hogy milyen érzésekkel küzdött, és mekkora erőfeszítésébe került. De nem lehetett ettől megkímélni, mivel ezt a kötelességének tartotta" - fogalmazott Elfride 1979 márciusában. Otto Frank a következő nyáron elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitalizálják Anne Frank édesapjának levelezését

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra