Múlt-kor.hu

Csaknem 20 000 éves, csigaházból készült hangszerre bukkantak Franciaországban

Csaknem 20 000 éves, csigaházból készült hangszerre bukkantak Franciaországban

2021. február 12. 13:08 MTI

Csigaházból készült 18 ezer éves fúvóshangszert találtak francia kutatók egy pireneusi barlangban.

A maga nemében ez a legrégebbi hangszer - írták a kutatók a Science Advances című tudományos folyóiratban, ahol beszámoltak szerdán a felfedezésről.

A mintegy 31-szer 18 centiméteres tárgy egy ragadozó tengeri csiga, a tritoncsigák családjába tartozó Charonia lampas házából készült.

Az ősi hangszert valójában 1931-ben találták a barlangi festményeiről is ismert Marsoulas-barlangban, de évtizedekre feledésbe merült és csak a közelmúltban végzett vizsgálatok derítették ki, hogy a tárgyat hangok előállítására használhatták.

A csigaházat egy nemzetközi tudóscsoport tanulmányozta Carole Fritz, a francia nemzeti kutatási hálózat (CNRS) szakértőjének vezetésével.

A csigaház hegyét letörték, helyén egy 3,5 centiméteres lyuk tátong. Mivel ez a csigaház legkeményebb része, a kutatók szerint egyértelmű, hogy nem véletlenül tört le, emellett a nyíláson vágások nyomai is láthatók.

Az egyik első csavarulat ki van lyuggatva, magát a csigaházat pedig piros festékkel díszítették, ami jellemző a Marsoulas-barlangra, és arra utal, hogy a csigakürt szimbolikus tárgy státuszát élvezte - olvasható a közleményben.

A csigaház megszólaltatására tett kísérletek során egy kürtművésznek három zenei hangot sikerült előcsalogatnia a csigakürtből a C, a Cisz és a D közelében. A kutatók most a csigakürt háromdimenziós lenyomatainak vizsgálatával próbálnak további információkhoz jutni a hangszer működéséről. A tudóscsoport úgy véli, hogy a csigaházhoz eredetileg valamilyen fúvóka tartozott.

Találtak már ennél régebbi hangszereket is, például a dél-németországi Sváb-Alb-középhegység barlangjaiban, Ulm közelében, az ott felfedezett, olykor 20 centiméteresnél is nagyobb furulyák korát durván 40 ezer évre becsülik, de azok madárcsontból vagy mamutagyarból készültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csaknem 20 000 éves, csigaházból készült hangszerre bukkantak Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra