Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tízezer éves emberi csontvázra bukkantak Korculán

2005. június 6. 09:24

A legrégibb modern ember, a homo sapiens maradványaira bukkantak Korcula szigetén, Vela Lukában - jelentette be a horvát tudományos akadémia régészeti kutatócsoportja.

<

Vela Luka és környéke
Egy ifjú régész, Kazimir Miculinic tavaly októberben szakmai dolgozatához gyűjtött anyagot a tengerparti városka melletti nagy barlangban, amely már 30 éve ismert archeológiai lelőhely. Találtak már itt a neolitikumból származó származó rajzolatos kerámiaedényeket és állati csontmaradványokat is.

Miculinic közép-kőkorszaki állat- és növénymaradványok után kutatott, de a hatméteres mélységben kiásott földet átszitálva emberi hüvelykujjhoz tartozó csontdarab akadt fenn a szitán.

A Vecernji List című zágrábi lap jelentése szerint ezt követően tapasztalt régészek csapata csatlakozott a fiatalemberhez és 6 méter mélyen, két barlangi szikla között megtalálta a teljes emberi csontvázat. Az emberi csontokat Zágrábba, a növényi maradványokat Ljubljanába küldték vizsgálatra. A C14 izotóppal végzett mérésekkel kiderítették, hogy a csontok mintegy tízezer évesek.

A régióban a most talált horvátországi a legrégibb emberi csontváz. A görögországi Sidarisban föllelt "mindössze" 8 ezer éves, a legfiatalabb pedig a maga 7 ezer évével a szerbiai Lepenski Virben föltárt emberi maradvány.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tízezer éves emberi csontvázra bukkantak Korculán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra