Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ortodox templom épül a Katyn-i vérengzések emlékére

2005. június 24. 11:19

Ortodox emléktemplom épül nem messze Katyn településtől, ahol 1937-1953 között többezer ortodox keresztényt végeztek ki.

<

Ortodox emléktemplom épül Szmolenszktől 18 kilométerre, nem messze Katyn településtől. Ezen a helyen 1937-1953 között kb. 10 ezer ortodox keresztényt végeztek ki a bolsevikok. A szmolenszki és kalinyingrádi metropolita könyörgő istentiszteletet tartott az építkezések megkezdése előtt és lerakta az új templom alapkövét.

A sírok feltárása



A szovjet hatóságok itt végeztek ki többezer lengyel katonát is 1940-ben. A katyni mészárlás során 1940 májusában mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot - tartalékos tiszteket, határőröket, rendőröket és polgári személyeket - a legfelső szovjet vezetés és Sztálin utasítására a szovjet belügyi rendőrség, az NKVD Katynban, Harkovban és Kalinyinben (a mai Tverben) agyonlőtt, majd tömegsírokba temetett. Hétezer kivégzett lengyel polgári személy sírját ma is keresik.

Lengyelország a mészárlást népirtást akarja elismertetni Oroszországgal. Oroszország hivatalos álláspontja szerint a katyni tömegmészárlás köztörvényes bűncselekmény, amely elévül. Az orosz katonai ügyészség 2004. szeptember 21-én lezárta az ügyben 14 éve folytatott vizsgálatát, anélkül, hogy bárki ellen vádat emelt volna. A fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete nem kapta meg az orosz vizsgálat 183 kötetnyi iratanyagát. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ortodox templom épül a Katyn-i vérengzések emlékére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra