Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Alkimista gyűrűt és amuletteket ástak ki Kalinyingrádban

2005. június 20. 13:08

A régészek - a térségben páratlan leletnek számító - titokzatos 16. századi ékszereket találtak Kalinyingrádban.

<

A leletre egy 10 cm átmérőjű kerek dobozban bukkantak a város középkori kastélyának feltárási munkálatai során. A dobozban 11 darab - aranyból, ezüstből ólomból és hematitból készült - ékszer volt, melyeken héber, ógörög és latin feliratok illetve hieroglifák voltak.

A mostanában a külföldi turisták számára egyre inkább (újra) Königsberg néven reklámozott Kalinyingrád történeti múzeumának vezetője, Anatolij Valujev azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban az oroszországi Ren TV adásának, hogy az egyik ékszer olyan allegorikus emberalakokat ábrázol, melyeknek feje csillag-alakú. "Az lehet a leginkább valószínű, hogy egy jövendőmondásra használták" mondta. A televíziós adás szerint egész Európában eddig összesen 10 ilyen ékszert ismernek.

A régészek szerint a gyűrűk és amulettek valószínűleg Albrecht porosz herceg tanácsadójának tulajdonában lehettek, aki komoly szakértelmet mutatott mind az asztrológia mind pedig a feketemágia terén. A dobozt feltáró régész, Alekszander Vasziljev számára azonban sokkal személyesebb töltettel is bír az általa kisásott dobozka: "aznap lerobbant a kocsim, elromlott a hűtőm és a vasalóm is kiégett" -mondta. "Ez igazán különös, és épp elég gondolkodni valót ad a számomra."

A régészek azt remélik, hogy a leletek Kalinyingrádban maradhatnak, és a helyi múzeumban részletes dokumentációval együtt mutathatják majd be őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Alkimista gyűrűt és amuletteket ástak ki Kalinyingrádban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra