Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elárverezik Nelson admirális híres trafalgari levelét

2005. május 31. 10:25

Árverésre bocsátják Horatio Nelson brit admirális híres levelét, amelyben két héttel a sorsdöntő trafalgari tengeri csata előtt a francia flotta megsemmisítését sürgette.

<

Nelson a Múlt-koron

Brit katonák maradványait találták meg Egyiptomban
Elárverezték Nelson admirális leveleit
Nelson korából való hajóorrt találtak egy garázsban
Nelson nem fedte kendővel vak szemét
Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei
Napóleon és Nelson ükunokái kibékültek

A szigetországban ünnepségsorozaton emlékeznek meg arról a kétszáz éve, 1805. október 21-én Trafalgarnál lezajlott ütközetről, amely nemcsak a francia haditengerészeti erők vereségét hozta, hanem a vég kezdetét is Bonaparte Napóleon Európa feletti uralma számára, egyben egy évszázadra biztosította a briteknek az ellenőrzést a világtengerek felett.

A levélben, amelyet Nelson Lord Barham haditengerészeti parancsnoknak írt, sürgette az erősítést jelentő brit fregattok mielőbbi helyszínre érkezését. Mondandójának lényege az, hogy 23 hajója van, amelyeket a franciák felbukkanásakor természetesen azonnal bevet, de ha Angliából idejében erősítés érkezik, akkor jó esély nyílik a francia flotta teljes megsemmisítésére.

A Bonhams aukciósház várakozása szerint a július 5-én tartandó árverésen a kétszáz éve magánkézben lévő levélért - amelynek kikiáltási árát egyelőre nem közölték - akár 40 ezer fontot (14,7 millió forint) is adhatnak.

A spanyol partoktól nem messze lezajlott trafalgari csata emlékére Nagy-Britannia június 28-án a világ eddigi legnagyobb szabású haditengerészeti bemutatóját rendezi meg Portsmouthnál negyven ország 156 hadihajójának részvételével. Franciaország, az Egyesült államok, Spanyolország és Olaszország repülőgép-hordozókkal, Ausztrália és Oroszország más haditengerészeti egységekkel képviselteti majd magát az ünnepi szemlén.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elárverezik Nelson admirális híres trafalgari levelét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra