Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Négy új régészeti lelőhelyet találtak az M5-ös nyomvonalán

2005. május 30. 12:11

Négy új régészeti lelőhelyet találtak az M5-ös autópálya Szeged és az országhatár közötti nyomvonalán, a feltárási munkálatokkal várhatóan június közepére végeznek a régészek - közölte az ásatás vezetője pénteken az MTI-vel.

<

Kiskundorozsma térségében egy bronzkori települést és egy szarmata falut, Domaszék mellett szintén egy szarmata falut, egy középső bronzkori települést és talán egy avarkori temetőt rejt a föld - mondta Szalontai Csaba.

A múzeum feladata az autópálya építés során újonnan feltárt régészeti lelőhelyek felügyelete, a leletmentési, dokumentálási munkálatok elvégzése. A költségeket - e négy lelőhely esetében közel 160 millió forintot - a Nemzeti Autópálya Rt. fedezi - tudatta a szakember. Közölte: a lelőhelyeken jelenleg a gépi munka - a felső földréteg eltávolítása - folyik, várhatóan a jövő hét közepén láthatnak neki a régészek az aprólékos feltárási munkának. Csúcsidőben 60-80 ember fog a területen dolgozni.

A leletmentés idejére a régészek kérhetik harminc napra az építési munkák felfüggesztését, ez azonban csak a feltárás két-háromszáz méteres szakaszát érinti, így a beruházás lényegében zavartalanul folytatódhat - mondta. Szalontai Csaba közölte: a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei 1993 óta dolgoznak az autópálya nyomvonalán, ez idő alatt összesen 81 régészeti lelőhelyet tártak fel.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Négy új régészeti lelőhelyet találtak az M5-ös nyomvonalán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra