Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Nemzeti Kör nyilatkozata a háború végéről

2005. május 26. 13:29

A többek között Granasztói György történész által fémjelzett Nemzeti Kör nyilatkozatot adott ki a második világháború befejezéséről.

<

Az akadémikusokat tömörítő szervezet - többek között O'sváth György közgazdász, Granasztói György történész, Pálinkás József fizikus, Solymosi Frigyes kémikus - szerint az időponthoz a szabadság köthető először. A nácizmus vereségével ért véget zsidó és cigány származású honfitársaink vészkorszaka. A tragédiát megelőző zsidótörvények is hazánk történelmének elfogadhatatlan fejezetét jelentik.

Áldozat volt az elpusztult magyarság másik része is. Azok, akik úgy hitték, hazájuk jó ügyéért küzdenek. Úgy fogalmaznak: amíg a náci Németország csapatai nem szállták meg hazánkat, 1944. március 19-ig, zsidó honfitársaink élete és szabadsága nálunk biztosítva volt - írja a Népszabadság.

A világháború vége, írják, szabadságot hozott a túlélő üldözötteknek. Ilyen értelemben a felszabadulás napja volt. De emlékeznünk kell a szovjet megszállás folyamatára, a kommunista diktatúra előkészítésére. Ezek miatt a felszabadulás a nemzeti szocializmus rendszere alól nem a szabadságot hozta, hanem a szenvedést, a leigázást - áll a Nemzeti Kör nyilatkozatában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Nemzeti Kör nyilatkozata a háború végéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra