Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A nyolcvanéves Gyapay Gábor köszöntése

2005. május 24. 11:24

Ünnepi tanulmánykötettel köszöntötték tanítványai a magyar történelemtanítás meghatározó egyéniségét, a nyolcvanéves Gyapay Gábort.

<

Gyapay Gábort a magyar történelemtanítás meghatározó egyéniségét, a fasori gimnázium újrateremtőjét és a rendszerváltás utáni első igazgatóját történész tanítványai ünnepi tanulmánykötettel köszöntötték nyolcvanadik születésnapja (2004. december 9.) alkalmából.

Kosáry Domokos, aki Gyapay tanára volt az Eötvös Kollégiumban, bevezetőjében a kollégium szellemi örökségének továbbvivőjeként emlékezett a "szakmában kitűnően felkészült tanár, oktató, tankönyvíró, nevelő, iskolateremtő" Gyapay Gáborról. Az akadémikus - a kötetben is olvasható 1943-as dokumentum szerint - a többnapos beszélgetés-sorozatból álló Eötvös kollégiumi felvételiztetés után így nyilatkozott Gyapay Gáborról: "meglepő olvasottságú, értelmes, becsületes fiú, angolul is tud; legelső helyen ajánlom".

Gyapay Gábor 1924-ben született Isaszegen. A fasori Evangélikus Gimnáziumban tett érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészkarán történelem-latin szakon szerzett diplomát. 1946 és 1949 között a Válasz című folyóirat munkatársaként dolgozott.

Több mint fél évszázados tanári pályája során Budapest legjobb gimnáziumaiban tanított: Fasori (1947-52 majd 1989-93); Jedlik (1954-55); Apáczai (1955-59); Martos Flóra (1959-70); Fazekas (1970-89). 1989-93-ig az újrateremtett Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatója volt. Tanári tapasztalatainak legjavát a hat- és nyolcosztályos középiskolák számára írott hatkötetes tankönyvsorozata jelenti.

A tudós tanáruk előtt tisztelgő történészek közül Benda Gyula a történelemtanításról, Gergely András a történész-képzésről, Nagy Balázs Luxemburgi IV. Károly neveltetéséről, Kende Tamás az újkori vérvádakról, Tóth István György a 17. századi jezsuita és ferences iskolákról, Egedy Gergely Edmund Burkeről, Szende Katalin a középkori végrendeletek iskoláknak szánt adományairól, továbbá Vargyas Péter asszirológus a világ legelső vert pénzéről, Sármány-Parsons Ilona művészettörténész pedig a műélvezet magyar tanítómesteréről, Lyka Károlyról közöl érdekes és személyes hangú tanulmányt. A történettudomány meghatározó egyéniségei mellett tanárkollégák, egyetemi tanulmányaikat befejező fiatalok is szerepelnek az ünnepi tanulmánykötetben írásaikkal.

"Az élet tanítómestere". Ünnepi tanulmányok Gyapay Gábor 80. születésnapjára.
Nagy Balázs, Szálka Zsuzsanna és Szende Katalin (szerk).
Budapest, Fazekas Öregdiákok Társasága, 2004.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A nyolcvanéves Gyapay Gábor köszöntése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra