Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hipermarket a solymári katonai kegyhelynél

2005. szeptember 1. 12:00

A beruházás többszáz kanadai, ausztrál, új-zélandi, indiai, dél-afrikai katona és az angol légierő kötelékében harcolt lengyel pilóta gondosan ápolt sírja mellett jön létre.

<

Tény: nincs veszélyben a temető

Az év végén már fogadhatja a vásárlókat az Auchan solymári áruháza a katonai temető mellett.  

Döntse el, mit lát: a bevásárlás vagy az emlékezés helyét?
 Írja meg véleményét!

A második világháború után a győztes hatalmak szorgalmazták, hogy az idegen országokban meghalt katonáikat közös temetőbe temessék el. A magyar kormány a Budapest - Bécs főútvonal és a solymári bekötőút sarkán egy hold területet vásárolt és a brit kormánynak ajándékozta katonai temető létesítése céljából. A Brit Birodalom Háborús Sírok Bizottsága (Commonwealth War Graves Commission) a katonai temető létesítésére 1947. február 18-án kapta meg az engedélyt.

A munka során felkutatták a Magyarország területén fellelhető valamennyi, az angol hadsereghez tartozott katona sírját, és azokat exhumálva a holttesteket a solymári temetőbe szállították, s négy parcellában eltemették. Valamennyi sír fölé műkőből síremlék került, melyen a halott neve, kora, rangja, nemzetisége is fel van tüntetve.

A négy parcella központjába először egy magas zászlórúd került, majd a hetvenes években ehelyett magas kőkeresztet emeltek, annyi zászlóruddal, ahány nemzet katonái itt nyugszanak. Az angolok mellett a brit gyarmatbirodalomhoz tartozó kanadai, ausztrál, új-zélandi, indiai, dél-afrikai katonák és az angol légierő kötelékében harcolt lengyel pilóták nyugszanak a sírhelyen.

A betonkerítéssel körbevett temetőben gondosan ápolt parkot is létesítettek. A sírhelyeket 1947. május 2-án szentelték be, angol katonai díszpompával rendezett ünnepség keretében. Azóta évente két alkalommal helyezik el a kormány és a diplomáciai testület koszorúit a háború áldozatainak emlékére.

A Múlt-kor érdeklődésére a solymári polgármester felháborodottan közölte, hogy nincs veszélyben a temető az Auchan miatt, az önkormányzatnak esze ágában sincs azt megszűntetni. Sőt, a terület öntözése megoldott, és kialakítanak a kegyeletüket leróni kívánók számára egy parkolót.

A katonasírokat hiába védi nemzetközi egyezmény, Magyarországon ez nem szokta érdekelni a döntéshozókat. (A témával kapcsolatos keserű tapasztalatokról lásd: Egyedülálló a fővárosi temetők mostoha sorsa, Az elfeledett Budapest)

Ön szerint meggyalázzák a beruházással a katonai sírhelyet? Sértő-e egy ilyen festői tájat beépíteni? Hogyan fog kinézi az emlékezet helyének közelében egy bevásárlóközpont? Döntse el, mit lát: a bevásárlás vagy az emlékezés helyét? Írja meg véleményét! 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hipermarket a solymári katonai kegyhelynél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra