Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az európai Mozart-kultusz kialakulása

2005. május 12. 12:43

Nem sokkal Mozart halála után felmerült az igény, hogy el nem múló emlékeket állítsanak a lángelmének.

<

Mozart a Múlt-koron

Eddig ismeretlen Mozart-portrét találtak

A XX. században azután nagy számban járultak ezekhez újabbak évfordulók alkalmából, valamint operaházak és koncerttermek felújítása kapcsán. A legújabb Mozart emlékművet, a "Spirit of Mozart"-ot (Mozart szellemét) 2004-ben állították fel a salzburgi Hanusch-téren. Az alkotó, Marina Abramovic hat széket készített acélból és közülük az egyik felmérhetetlen távolból meredeken az égbe nyúlik.

A legrégebbi Mozart emlékmű Grazban található, a Deyerkauf-házban (mä Schubertstrasse 25.) Egy grazi műkereskedő, Mozart szabadkőműves páholytársa 1792-ben freskókkal díszített szentélyt építtetett. Németországban az első Mozart emlékművet 1799-ben leplezték le a Weimar melletti Tiefurtban. Az ottani kastély parkjában felállított, lanttal és két álarccal ékesített kőemlék "Mozart és a múzsák" nevet kapta. Roveretóban az 1810 és 1831 közötti években a Harmónia Temploma, egy Kenotaph (üres sírhely) és egy emléktábla került felavatásra Mozart emlékére.

Giuseppe Antonio Bridi bankár "A muzsika apotheózisa" elnevezésű freskókkal juttatta kifejezésre rajongását Mozart iránt.

I. Lajos bajor király 1839-ben márványból készült mellszobrot állított fel a Regensburghoz közeli Walhallán. A szobor elkészítéséhez Mozart özvegye, Constanza elhúnyt férjének két portréját bocsátotta rendelkezésre. Salzburgban 1835 óta Julius Schilling fáradozott azon, hogy emlékművet állítsanak Mozartnak. Ludwig Schwanthaler szobrász művész 1837-ben vállalta, hogy bronzból térítés mentesen kiönti Mozart szobrát. A szobrot 1842. szeptember 6-án leplezték le zenei fesztivállal egybekötve a salzburgi Mozart-téren, a zeneszerző fiának, Franz Xaver Wolfgangnak jelenlétében.

Mozart a neten

The Mozart Project

Ugyancsak Salzburgban, a Kapucínusok-hegyén 1877-óta Mozart mellszobor áll. Eredetileg bronzzal bevont gipszből készült, de 1881-ben tiszta bronzból kiöntött mellszobor került a helyére. 1848 óta Bécs is kiveszi részét a Mozart kultuszból. A komponista több mellszobrát is felállították a Mozart-udvarban abban az épületben, amely annak a háznak a helyén áll, ahol Mozart meghalt.

Bécs 1860 óta törekedett egy kizárólag Mozartnak szentelt emlékmű felállítására. A Viktor Tilgner által készített szobrot 1896 májusában leplezték le Ferenc József császár jelenlétében az Albrechtsplatzon (mä Albertinaplatz).

A második világháborúban súlyosan megrongálódott emlékművet restaurálták és 1953-ban újból felállították a bécsi Burggartenban.

Drezdában 1907 óta három nőalak (Vidámság, Komolyság és Báj) körültáncol egy kerek Mozart-oltárt, Prágában pedig a Klementinum Tükörtermében Mozart fehér márvány mellszobra áll, római szenátorok babérkoszorús fejeitől körülvéve. A szobrot a Don Giovanni ősbemutatójának 50-ik évfordulójára készítették 1837-ben. Mozart ugyanis a Duschek család otthonában, a Bertramka villában fejezte be az opera komponálását. 1956-ban azután Mozart-Duschek emlékehelyet avattak fel a villában.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az európai Mozart-kultusz kialakulása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra