Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Duce - fiának szemével

2005. május 11. 10:00

Az utolsó felvonás. A rejtett igazság a Duce haláláról címmel könyvet jelentetett meg Olaszországban Romano Mussolini, Benito Mussolini néhai diktátor 78 éves fia.

<

Mussolini a Múlt-koron

Hatvan éve végezték ki Mussolinit
Mussolini sietős gáláns kalandjai
Mussolini titkos családja
Holokauszt-emlékhely lesz Mussolini római villája
Mussolini a családi emlékezetben

Romano Mussolini, aki a háború után jazz-zenész lett, bevezetőjében így indokolja könyv megírását: "Ahogy apám elmesélte az én születésemet, úgy most az én tisztem elmondani halálát. Teszem ezt meghatottsággal és mély szeretettel." Mussolininak volt egy álma: nyomot hagyni maga után. Fia szerint a legjobban az E42 foglalkoztatta, a nagy világkiállítás, amelynek 1942-ben kellett volna hívnia az egész világ figyelmét Olaszországra. Érdekesek a könyvben, bár elfogultságtól nem mentesek azok a részek, amelyek a "Salói Köztársaság" létrejöttével, Schuster milánói érsek bíboros közvetítőszerepével kapcsolatosak - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

 

A szerző elemezni próbálja a Duce és Clara Petacci halálával kapcsolatos számtalan variációt, amelyekről megállapítja: akárcsak Kuroszava Akira A vihar kapujában című filmjében, itt is minden szereplőnek megvan a maga változata, ám ezek között nagyon sok az ellentmondás. Hosszú rész foglalkozik Hitler titkos fegyvereivel, amelyek nagy hatást gyakoroltak Benito Mussolinire. "Abszolút" fegyvereknek nevezte ezeket, amelyek néhány nap alatt megváltoztathatják a háború kimenetelét. Romano szerint Hitler tévedett a prioritások kiválasztásában, lebecsülte az atomfegyver jelentőségét. Hivatkozva Rainer Karlsch német történész tanulmányára, arról ír, hogy a németeknek készen volt az atombombájuk még a háború vége előtt. A kísérletek Türingiában zajlottak, orosz hadifoglyok ezreinek élete árán. A bombát aztán megszerezték az amerikaiak és ledobták Japánra. "Testvérem, Vittorio meg volt győződve arról, hogy Hirosimát Németországból származó atombombával semmisítették meg. Hitler 1945. április 30-án halt meg, a hirosimai bomba pedig 1945. augusztus 6-án robbant fel. Nem lehet nem észrevenni, hogy milyen kevés idő választotta el a két dátumot" - írja Romano Mussolini.

 

Andrea Margelletti katonai szakértő a milánói lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az atombombát közismerten nemzetközi együttműködéssel valósították meg. Részt vettek benne Olaszországból és Németországból kivándorolt tudósok is. Németországnak nem voltak meg az előállításhoz szükséges feltételek, ellentétben Amerikával, amelynek erős gazdasága volt és területén nem érte el a háború. A történész emlékeztetett arra is, hogy a gyártáshoz szükséges nehézvíz gyártása is kudarcot vallott a nácik által megszállt Norvégiában, csak a bomba hordozására alkalmas eszközök, a V2 rakéták készültek el.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Duce - fiának szemével

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra