Múlt-kor.hu

Túlélők mesélnek a gulágról

2005. május 9. 10:10

A nyolcvanas évek végén Sára Sándor tizennégy részes interjúsorozatot készített azokkal, akik a II. világháború után estek szovjet fogságba, és csodával határos módon egy idő után hazakerültek. Hétszázezer ember járta meg a szovjet lágereket. A visszatértek többségének sorsa a túlélés csodája.

Soós Miklós

Sára Sándor Nehézsorsúak címû dokumentum sorozata azoknak állít emléket, akik a Gulág kényszermunkatáboraiban vesztették életüket, illetve túlélői a borzalmaknak. Gulágot járt hőseinknek sokáig nem adatott meg az elbeszélés, az emlékezés szabadsága. A nyolcvanas, kilencvenes éveikben járó nők és férfiak mélyre temetett emlékei ma is eleven élményként hatnak.

A sorozat harmadik része Soós Miklósról szól, akit 1945-ben először tíz, majd két év múlva húsz év kényszermunkára ítélték. Nem ismerte el bűnösségét, mégis tíz esztendőt töltött a lágerban. Változást és reményt sorsában csak a Sztálin halála utáni politikai enyhülés hozott. 1956 tavaszán került haza, és csak nagyon nehezen kapott munkát. A politikától egy életre távol tartotta magát, de azért harcolt az igazáért. Hat esztendőn át minden évben írt egy levelet Brezsnyevnek. Minden évben kapott választ is, de csak 1972-ben rehabilitálták. A Soós Miklósról szóló dokumentumfilm május 9-én 20.00-kor a Duna Televízióban látható.

A dokumentum-sorozat díszbemutatójára 2005. május 10-én 18.00 órakor kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri termében. Sára Sándor 14 részes filmeposzából két részt láthatnak: az Oloffson Károly (Placid atya) és Beleznay Rozália sorsát bemutató részeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Túlélők mesélnek a gulágról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra