Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lebulldózerezték a Checkpoint Charlie-t

2005. július 11. 11:18

<

Állami emlékezet és felejtés

Az 1961-es konfliktus képei,
és az átkelőhely 1990-ben.

A német parlament is lépett az ügyben: tervet fogadtak el arról, hogy a Brandenburgi Kapuhoz közel, a város szívében építik meg a Fal méltó emlékművét. Hosszú távú tervként pedig elhatározták a Hidegháborús Múzeum felépítését, melyről azonban nem döntötték még el, hogy a város mely részén áll majd.

A Fal építését 1961. augusztus 13-án, vasárnap éjfélkor kezdték meg. Három ellenőrzőpontot állítottak fel, melyeket a NATO fonetikus ABC-je alapján neveztek el: a Checkpoint Alpha Helmstedtnél volt az autópályán, a Checkpoint Bravo Dreilindennél állt, míg a Checkpoint Charlie a Friedrichstraße-re került.

Az ellenőrzőpont 1961. október 27-én vált világszerte ismertté: ekkor ugyanis délután öt órától 28-án délelőtt 11 óráig, azaz 16 órán át néztek farkasszemet egymással a szovjet és amerikai tankok és katonák, és a kortársak visszaemlékezései szerint egy remegő ujjú kiskatona is elég lett volna ahhoz, hogy kirobbanjon a harmadik világháború. Az átkelőhely ezután a szabadság szimbóluma volt a város keleti felében, majd később az egész NDK-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lebulldózerezték a Checkpoint Charlie-t

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra