Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bödönhajót találtak a Drávában

2005. május 9. 12:00

Bödönhajó maradványaira bukkantak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezésében végzett feltáró munka során a közelmúltban a Drávában, Barcs határában.

<

A Tóth J. Attila búvár-régész által vezetett kutatás célja a Fekete-árok torkolatánál mintegy 500 méter hosszan Horvátországba ékelődő folyószakasz régészeti feltérképezése volt. A sebes folyású Drávában a bal parttól 15 méter távolságra, három méteres mélységben bukkantak a famaradványokra. A bödönhajók a régi halászat és a hajózás jellegzetes eszközei voltak. Egyetlen hatalmas, gyakran egy méternél is nagyobb átmérőjű rönkökből faragták ki őket.

 

 

Ez az ősi technika egyszerűségénél fogva sokáig kedvelt módszere volt a halászoknak. Hazánk területén még a 19. század végén is több helyen használtak ilyet. Magyarországon több múzeum gyűjteményében található egy-egy darab. A legfontosabb kollekció a Néprajzi Múzeum raktárában van, de a barcsi Dráva Múzeumban is látni ilyen hajót, csónakot. A hétvégén talált maradvány egy kerek hajó oldaltöredéke.

 

Sajnos Magyarországon a víz alatti régészet finanszírozása nem megoldott - nyilatkozta az MTI munkatárásnak Tóth J. Attila - a költségvetés nem támogatja ezt a területet. Ebből következően nincs forrás a lelet konzerválására. Ezért a hajót a dokumentálás után a lelőhelyén hagyták. Várhatóan még több hasonló csónak maradványaira bukkannak majd itt a jövőben.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bödönhajót találtak a Drávában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra