Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás a Hitler elleni merénylet emlékére

2004. május 15. 20:46

Idén első ízben szentelnek Ausztriában kiállítást annak a merényletnek, amelyet Claus Schenk Stauffenberg gróf 1944. július 20-án a kelet-poroszországi Rastenburgban kísérelt meg Adolf Hitler ellen.

<

1

Manfried Rauchensteiner, a kiállításnak helyet adó bécsi Hadtörténeti Múzeum igazgatója - akitől a kiállítás gondolata származott - a sajtóértekezleten a téma időszerűségéről beszélt. Az igazgató szerint nemcsak a hatvanadik évforduló indokolja a megemlékezést, hanem az is, hogy az érdeklődés iránta az idő múlásával nem csökken, hanem fokozódik. Rauchensteiner egyebek között azt kívánja bemutatni, hogy a nácizmussal szembeni osztrák ellenállási mozgalom két nagy áramlatra oszlott: az ellenállási harcosok egy része osztrákbarát, másik részük pedig náciellenes volt, s a két áramlat nem mindig keresztezte egymást, hanem részben egymással párhuzamosan működött.

A merényletkísérlet kudarcát követően több mint hatezer embert tartóztattak le a nácik. Napirenden voltak az öngyilkosságok és a kínzások. 1945. április 19-ig ötvennél több pert folytattak le, és összesen 110 halálos ítéletet hoztak. Még a merénylet napján kivégezték a közvetlen résztvevőket, köztük gróf Staufenberget, aki a robbanóanyagot tartalmazó aktatáskát Hitler íróasztala alá tette. Két nappal később letartóztatták, és 1944. augusztus 8-án felakasztották a csoport magjához tartozó osztrák Robert Bernardist. A kiállítás szeptember 5-ig tart nyitva.


MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás a Hitler elleni merénylet emlékére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra