Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták az 1723-ban elsüllyedt dereglyét Szegeden

2004. május 15. 20:31

Nagy valószínűséggel megtalálták a régészek annak a római kőfaragványokat szállító hajónak a maradványait, mely 1723-ban egy kikötési manőver során süllyedt el - tájékoztatta az MTI-t a kutatásokat vezető Szalóky K. Attila pénteken.

<

Mint korábban a Múlt-kor is beszámolt róla, tiszai búvárok ki szeretnék emelni a Szegednél 1723-ban elsüllyedt dereglyét. Úgy tűnik, tervüket siker koronázza. Egy felborult fa hajóroncsot találtak a búvárok a Tisza medrében, amelyből egy darabot - a benne lévő vasszöggel együtt - a felszínre is hoztak - közölte az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület elnöke.
A felszínre került famaradványok az elsődleges vizsgálatok alapján a kérdéses korból származnak, és a szög is megegyezik a XVIII. századi folyami hajóépítésénél használatosakkal. Ezért a szakemberek valószínűsítik, hogy a keresett hajó maradványára akadtak rá.

A búvárok merülését megelőző műszeres vizsgálatok azt mutatták, hogy a most megtalált roncshoz közel még egy hajó fekszik a folyó iszapjába süllyedve, ezért a délután folyamán újra lemerülnek a víz alatti régészek. Az eredetileg só szállítására használt hajó III. Károly császár és király parancsára szállította volna a gyulafehérvári erőd építési munkálatai során előkerült római oltárköveket Bécsbe. A három római kőgyűjteménnyel megrakott dereglye útvonala a Maroson vezetett Szegedig, ahol a kikötőben átrakodtak egy nagyobb hajóra, amely később a Dunán folytatta útját a császárvárosba. A Tisza parti városban történt, hogy a 17 nagyméretű kőfaragványt szállító egyik hajó elsüllyedt a kikötési manőver közben. A Kulturális Örökségvédelmi hivatal tudományos vezetésével folyó kutatások célja a hajó és szállítmányának megtalálása. A siker esetén a tervek között szerepel a roncs és a teljes rakomány kiemelése és a hajó rekonstrukciója. A most folyó munkák összesen 4,5 millió forintos költségein egyenlő arányban osztozik az önkormányzat, az egyesület és néhány szegedi cég.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták az 1723-ban elsüllyedt dereglyét Szegeden

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra