Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

110 éves a Feszty-körkép

2004. május 13. 01:25

110 évvel ezelőtt, 1894. május 13-án adták át a közönségnek Feszty Árpád alkotását, a magyarok bejövetelét ábrázoló panoráma-körképet.

110 évvel ezelőtt, 1894. május 13-án adták át a közönségnek Feszty Árpád alkotását, a magyarok bejövetelét ábrázoló panoráma-körképet. Az 1892 óta készülő művet a festő egy 1800 négyzetméter nagyságú, 120 méter hosszú, 15 méter széles, egy darabba szőtt belga vászonra festette.
A millennium jegyében született alkotás elhelyezésére a budapesti Városligetben külön, kör alakú épületet (rotundát) emeltek, s az épület és a kép hosszú ideig a liget és a főváros egyik leglátogatottabb nevezetessége volt.
A körkép a második világháború idején, Budapest ostroma alatt súlyosan megsérült, és sokáig szóba sem került helyreállításának a lehetősége. A rendszerváltás után azonban újból felmerült a megmentésének a gondolata, s nagy anyagi áldozatokkal, lengyel és magyar szakemberek közreműködésével, 1995-re sikerült restaurálni. Attól kezdve már új helyén, az Ópusztaszeren felépült körpavilonban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

110 éves a Feszty-körkép

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra