Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Naponta 63 négyzetkilométer: a braziliai erdőirtások mérlege

2005. október 5. 11:30

A NASA tanulmánya szerint az elmúlt három évtizedben öt Magyarországnyi területről irtották ki az esőerdőt az Amazonas-medencében. A brazil kormányzat adatai szerint 2004-ben felgyorsult az amazonasi őserdők irtása, és az iram megközelítette az 1995-ös eddigi csúcsot.

<

Az Amazonas őserdeiben egy nagyjából hét Franciaországnak megfelelő méretű területen él a Föld állat és növényvilágának 30 százaléka. Az esőerdők pusztítását a fakitermelés és a mezőgazdasági célú erdőirtás okozza: legelővé, szántófölddé alakítják az erdőt a mezőgazdasági termelés növelése érdekében.
Nasa: Visible Earth: Mato Grosso
Politikai részvétel és közösségi szerveződés Közép-Amazóniában
A túlzott fakitermelés mindig veszélyt jelentett
Amazonia 1492
A környezettörténet nyitott kérdései
Erdészettudomány: a 18. századi gyökerektől a rendszerváltozásig
Brazília környezetvédelmi minisztériumának jelentése szerint csak az 2004 augusztusáig eltelt egy évben 26 ezer km2-rel csökkent az esőerdők területe az Amazonas-medencében. A brazil kormányzat adatai szerint 2004-ben felgyorsult az amazonasi őserdők irtása, és az iram megközelítette az 1995-ös csúcsot.

1978 óta félszáz ezer km2 esőerdőt, az Amazonasi őserdeinek mintegy ötödét pusztítottak ki. Vagyis az elmúlt három évtizedben egy nagyjából öt Magyaroszágnyi területről irtották ki az esőerdőt az Amazonas-medencében. Egy 2000-es ENSZ-jelentés szerint ez évente 9 millió hektárral kevesebb erdőt jelent.

Ám a NASA műholdas megfigyelésekre alapozott legújabb eredményei szerint a becslések jó ha a felét jelentik annak a területnek, ami a fakivágások és erdőtüzek miatt elpusztul.

Brazil és amerikai tudósok a NASA műholdas MODIS-felvételei alapján vizsgálják az Amazonas-medencében zajló erdőirtást. A képen is látható égetéses írtás kiterjedése jelzi a pusztítás méreteit.
A kép teljes változatban a NASA honlapján (1178 kb)


A legtöbb erdőt Mato Grosso államban vágták ki, ahol az összes irtás mintegy fele történt. A megtisztított területre szójaültetvényeket telepítettek. Az Európába és Kínába irányuló szójaexport tavaly rekord szintű extra bevételt hozott a brazil gazdaságnak. Zöld szervezetek szerint az állam a gazdasági érdekeket továbbra is a környezetiek elé helyezi. A Greenpeace egy közleményében "az erdőirtás királyának" nevezte Mato Grosso kormányzóját, aki egyben a világ egyik legnagyobb szójaültetvényese.

Fűrészmalom az észak-braziliai Altamirában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Naponta 63 négyzetkilométer: a braziliai erdőirtások mérlege

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra